Protealis krijgt 1,2 miljoen euro VLAIO-steun voor innovaties in teelt plantaardige eiwitten

nieuws

Met steun van 1,2 miljoen euro van het Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemerschap (VLAIO) kan Protealis sneller werk maken van de ontwikkeling en commercialisering van lokale, hoogwaardige zaden voor peulgewassen. “Zowel boeren als de voedingsindustrie zullen kunnen profiteren van deze innovaties. Tegelijk helpen we Europa om meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van plantaardige eiwitten”, zegt Benjamin Laga, CEO van Protealis.

6 november 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
protealisspeedbreedersoja-1250

Protealis ontwikkelt zaadvariëteiten en technologieën voor peulgewassen. Het bedrijf uit Gent werd in 2021 gelanceerd als een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en is vandaag uitgegroeid tot een commercieel bedrijf dat al zes sojavariëteiten op de markt heeft gebracht. Daarnaast ontwikkelt het ook innovatieve veredelingstechnologieën. Voor twee nieuwe projecten krijgt Protealis nu 1,2 miljoen euro aan subsidies van VLAIO.

UpCoat: Gebruiksvriendelijke coating

Het eerste project, UpCoat, richt zich op het opschalen van een baanbrekende coatingtechnologie voor sojazaden die door Protealis werd ontwikkeld. “Deze technologie voorziet sojazaden van een coating met levende stikstoffixerende bacteriën die zijn aangepast aan een gematigd West-Europees klimaat. De sojaplanten hebben deze bacteriën nodig om effectief stikstof uit de lucht te halen en vast te leggen in de wortelknolletjes. Op die manier wordt de plantengroei en zaadopbrengst gestimuleerd en wordt het eiwitgehalte verhoogd zonder dat er synthetische stikstofmeststoffen nodig zijn”, aldus Protealis.

De zaadcoatingtechnologie krijgt steun van VLAIO omwille van het innovatieve karakter ervan. “Het is zeer gebruiksvriendelijk voor de landbouwer omdat het zaaiklaar wordt geleverd. De boer moet de coating van bacteriën, de zogenaamde inoculant, niet handmatig gaan toevoegen aan het zaad”, klinkt het. Dit heeft als grote voordeel dat de coating gelijkmatig wordt toegepast, dat de levensvatbaarheid van de bacteriën optimaal blijft en dat het product langer houdbaar blijft. op die manier behoudt de zaadcoating zijn efficiëntie en  blijft de opbrengst hoog. “Dit UpCoatproject baant de weg voor een versnelde marktintroductie en het ondersteunt het aanbod van Protealis van totaaloplossingen voor peulgewassen voor de Europese landbouw”, benadrukt het bedrijf.

Tast-Y: Betere smaak en verwerking

Het tweede project dat steun krijgt van VLAIO draagt de naam Tast-Y en heeft als doel de zaadkwaliteit van sojabonen en erwten te verbeteren zodat ze voldoen aan de voorkeuren van de consument en de verwerkingseisen van de voedingssector. Voor menselijke consumptie is het belangrijk dat anti-nutritionele factoren in het zaad verminderd worden. Anti-nutritionele factoren zijn componenten die van nature bedoeld zijn voor de verdediging van de plant, maar die de opname van voedingsstoffen kunnen verstoren en spijsverteringsongemak kunnen veroorzaken.

“De voordelen van peulvruchten worden vaak gepromoot, maar over deze anti-nutritionele factoren en hoe ze te verminderen, bijvoorbeeld door ze langer te laten weken of te koken, wordt minder gesproken”, aldus Protealis. “Naast het verminderen van deze anti-nutritionele factoren legt het project Tast-Y ook de nadruk op smaakverbetering, gezondheidsvoordelen zoals een hoog eiwitgehalte en op een energie-efficiëntere verwerking.” Wanneer Protealis deze verbeteringen kan aanbrengen, dan verwacht het bedrijf dat het zal mogelijk zijn om variëteiten van peulgewassen te creëren die geoptimaliseerd zijn voor onze voeding en die aansluiten bij de Europese transitie naar het gebruik van meer plantaardige eiwitbronnen.

“De steun van VLAIO is van onschatbare waarde voor ons in het streven naar lokale, duurzame teeltoplossingen voor Europa”, zegt CEO Laga. “We verwachten dat deze twee projecten tot transformatieve innovaties zullen leiden, waar zowel boeren als de voedingsindustrie van profiteren.”

Soja-ontwikkelaar Protealis haalt 22 miljoen euro extra kapitaal op
Uitgelicht
Biotechbedrijf Protealis uit Gent heeft in een nieuwe kapitaalronde 22 miljoen euro opgehaald. Dat geld heeft het bedrijf nodig om verder te groeien in de markt van eiwithoude...
23 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek