Soja-ontwikkelaar Protealis haalt 22 miljoen euro extra kapitaal op

Biotechbedrijf Protealis uit Gent heeft in een nieuwe kapitaalronde 22 miljoen euro opgehaald. Dat geld heeft het bedrijf nodig om verder te groeien in de markt van eiwithoudende peulgewassen. “Met deze financiering kunnen we onze commerciële inspanningen versnellen en onze slagkracht op de Europese markt vergroten. Op die manier kunnen we bijdragen aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst van de landbouw”, zegt Benjamin Laga, CEO van Protealis.

23 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 23 januari 2024 19:04 Griet Lemaire
Lees meer over:
protealisspeedbreedersoja3-1250

In april 2021 werd Protealis opgericht als spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Sinds de start legt het bedrijf zich toe op de ontwikkeling van zaden en zaadtechnologie voor eiwithoudende peulgewassen die aangepast zijn aan de bodem en het klimaat in Europa. “Op die manier willen we regionale voedselsystemen versterken en nieuwe kansen bieden aan boeren, terwijl het ook bijdraagt aan wereldwijde duurzaamheidsdoelen”, luidt het.

Het startkapitaal van Protealis bedroeg in 2021 zes miljoen euro en een jaar later werd nog 5,7 miljoen euro opgehaald bij een resem investeerders waaronder PMV, VIB, ILVO en Agri Investment Fund. Het zijn ook de bestaande investeerders die het bedrag van 22 miljoen euro in de nieuwe kapitaalronde bijeenbrachten.

In de toekomst zijn aanzienlijk grotere arealen aan peulgewassen nodig in Europa. Dit vereist dat we veel performantere rassen moeten gaan kweken dan wat vandaag beschikbaar is voor boeren

David Buckeridge - Voorzitter Raad van Bestuur Protealis

“Dat we deze financieringsronde succesvol afsluiten in de huidige uitdagende investeringsmarkt, laat zien dat de steun voor Protealis en zijn missie om duurzame en hoogwaardige peulgewassen te ontwikkelen als essentieel onderdeel van onze toekomstige landbouw, vandaag nog groter is dan bij onze oprichting”, zegt David Buckeridge, voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij verwacht dat er in de toekomst aanzienlijk grotere arealen aan peulgewassen nodig zullen zijn in Europa. “Dit vereist dat we in het veld veel performantere rassen moeten gaan kweken dan wat vandaag beschikbaar is voor boeren. Hierin heeft Protealis een leidende rol genomen”, aldus Buckeridge.

Zo heeft het biotechbedrijf het afgelopen jaar twee eigen sojarassen die aangepast zijn aan een kouder Europees klimaat succesvol gelanceerd. Daarnaast zette Protealis ook een nieuwe ‘speed breeding’ faciliteit op. Die wordt ingezet om de traditionele zaadveredelingscyclus met verschillende jaren in te korten. Het bedrijf implementeerde ook een ‘genomic mating platform’ om planteigenschappen te voorspellen en ziekteresistentie te verbeteren bij de introductie van nieuwe variëteiten. Binnen het ‘gele erwt pilootprogramma’ werden ook positieve opbrengstresultaten gehaald. Deze gele erwt is een nieuw peulgewas dat nu al populair is als plantaardige eiwitbron voor veel voedselverwerkers.

Protealis ontwikkelt lokale sojarassen “met voet op het gaspedaal”
Uitgelicht
Start-up Protealis heeft high tech broeikassen in gebruik genomen die het veredelingsproces van soja- en gele erwtvariëteiten drastisch inkorten. Met deze ‘speedbreeders’ zet...
25 november 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek