Meer peulvruchten op Vlaamse velden: teelt breidt gestaag uit
nieuwsVan 10 tot 16 februari is het de week van de Peulvrucht, een campagne die peulvruchten zoals kikkererwten en linzen onder de aandacht brengt. In 2024 werd 323 hectare aan nieuwe eiwitgewassen zoals erwten, bonen en quinoa aangeplant – een stijging van 80 hectare ten opzichte van 2023.
Vlaamse landbouwers kiezen steeds vaker voor peulvruchten, zo blijkt uit de verzamelaanvraag. In 2024 werd er 323 hectare aan nieuwe eiwitgewassen aangegeven, dat is 80 hectare meer dan in 2023. Het gaat dan vooral over droog geoogste erwten en bonen, kikkererwten, quinoa en sojabonen. Deze worden vaak verkocht in korte keten of verwerkt door lokale producenten.
Dat peulvruchten interessant zijn om te telen, vertelt kikkererwtenteler Thomas Truyen uit Zwalm. “Het zijn vlinderbloemigen die hun voedingsstoffen deels uit de atmosfeer halen. Daarom hebben ze geen kunstmest nodig, wat de ecologische voetafdruk verlaagt”, zegt hij.
Ook de voedingsindustrie speelt in op deze trend. Arvesta opende in januari 2025 nog een nieuwe ‘eiwitfabriek’ in het Waalse Mettet, waar lokaal geteelde gele erwten worden verwerkt tot eiwitconcentraten. Die komen terecht in producten voor zowel dierlijke als menselijke consumptie, zoals vleesvervangers en bakproducten. Dit biedt Vlaamse landbouwers nieuwe afzetmogelijkheden en betere prijzen voor hun gewassen.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil met de Week van de Peulvrucht consumenten aanzetten om vaker peulvruchten op het menu te zetten als duurzame en gezonde voedingskeuze. De campagne kadert in de Vlaamse eiwitstrategie en de bredere voedselstrategie van de Vlaamse overheid. Die wil tegen 2030 een meer duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening bereiken en de Europese zelfvoorziening in eiwitten verhogen.
