Gele erwten als sleutel tot plantaardige eiwitten: Arvesta ziet toekomst met nieuwe eiwitfabriek
nieuwsNa vier jaar R&D heeft Arvesta, de Belgische bedrijvengroep gespecialiseerd in land- en tuinbouw, officieel zijn plantaardige eiwitfabriek geopend. De fabriek is een sterk staaltje innovatie die plantaardig eiwitconcentraat kan produceren uit lokaal geteelde gele erwten. Het eindproduct kan vervolgens in voeding voor zowel mensen als dieren gebruikt worden.
Voor Arvesta vormen gele erwten momenteel het goud van morgen. De groep investeerde enkele miljoenen in een innovatieve eiwitinstallatie die gele erwten kan verwerken tot eiwitconcentraat. De installatie werd gedoopt onder de naam ‘Nuverta’ en bevindt zich in de Mettet, een gemeente in Namen, nabij Charleroi. De fabriek moet jaarlijks 12.000 ton gele erwten verwerken die geteeld worden in België en Frankrijk. “We hebben de gele erwt gekozen vanwege het hoge eiwitgehalte en de zeer lage koolstofimpact op boerderijniveau”, duidt Arvesta. “Erwten kunnen stikstof uit de lucht opvangen, omzetten en beschikbaar stellen voor andere planten. Daarnaast vraagt het gewas weinig externe input. Op deze manier kan de teelt de boeren helpen bij het verminderen van hun CO2-uitstoot en laat het gewas bovendien een bodem van betere kwaliteit achter voor het volgende gewas.”
Areaal maal 30
Vandaag worden echter amper gele erwten geteeld in België. Toch verwacht Arvesta, gezien de vele voordelen van deze teelt, dat de lokale productie de komende jaren aanzienlijk zal toenemen. Dat zal ook nodig zijn om de eiwitinstallatie ten volle te laten draaien op 12.000 ton lokaal gescourcete gele erwten. In 2024 heeft Arvesta overeenkomsten gesloten met landbouwers die samen op 100 hectare gele erwten telen. Binnen vijf jaar moet dit areaal dertig keer zo groot worden om zo de volledige verwerkingscapaciteit van de fabriek te benutten. Tot dan zal Arvesta gele erwten importeren om de productie draaiende te houden.
“Het blijft momenteel een nichemarkt, maar door de nieuwe fabriek bieden we landbouwers een gegarandeerde afzetmarkt aan een aantrekkelijk rendement. En dat met een erg duurzame teelt", aldus Arvesta. "Daarnaast ondersteunen we landbouwers met advies over de juiste rassenselectie en innovatieve teelttechnieken."
Van erwt naar eiwit
“Door onze eiwitinstallatie kunnen we nu uit de duurzame en lokale erwtenteelt voortaan eiwitconcentraten, vezels en zetmeel extraheren waarmee hoogwaardige plantaardige voeder- en voedingsproducten gemaakt kunnen worden”, duidt Arvesta. De erwten worden eerst zorgvuldig gesorteerd en schoongemaakt om erna met behulp van een droog fractioneringsproces omgezet te worden. Omdat erwten goed bewaard kunnen worden, is het mogelijk om tijdens het oogstseizoen een voorraad aan te leggen. Zo kan de eiwitinstallatie het hele jaar door blijven draaien, en niet alleen tijdens het oogstseizoen. Van 12.000 ton gele erwten per jaar kan er uiteindelijk 3.000 ton eiwitpoeder, 7.500 ton zetmeel en 1.500 ton vezels gemaakt worden.
De eiwitproducten kunnen gebruikt worden als alternatief in heel wat plantaardige snacks en bakkerijproducten, ook kunnen ze worden gebruikt als eiwitverrijking in sportrepen. Het zetmeel kan dan weer als bindmiddel gebruikt worden in heel soepen en sauzen of als textuurverbeteraar. Ook in de dierenvoeding zijn tal van toepassingen mogelijk voor plantaardige eiwitten. “We merken in de voedingsindustrie dat er een grote vraag is naar lokale, gezonde en duurzame ingrediënten. Met onze producten kunnen we aan deze vraag beantwoorden", luidt het.
Het hele project is uniek in de Benelux en nam vier jaar in beslag om te ontwikkelen. “Deze installatie is een investering in technologie en in de toekomst van de landbouw”, geeft Niek Depoorter, CEO van Arvesta mee. “We zijn ervan overtuigd dat deze stap ons dichter bij onze visie brengt van een landbouwsector die zowel economisch als ecologisch duurzaam is.”

Beeld: ILVO