nieuws

Groentefabrikant HAK opent proefboerderij voor duurzame, lokale teelt

nieuws

Groente- en peulvruchtenverwerker HAK heeft zijn eerste proefboerderij geopend op de bioboerderij van landbouwfamilie Straver in Almkerk, Nederland. Samen met de familie Straver wil HAK experimenteren met verduurzaming, robotisering en digitalisering. Het bedrijf wenst de resultaten niet louter voor zich te houden, de locatie wordt opengesteld voor andere telers en ketenpartners om samen te leren.

22 juli 2024 Ruben De Keyzer
Joachim-Nieuwhoff-en-Johannes-Straver-Proefboerderij-bord web

Het familiebedrijf Straver Biologisch is de eerste teler die op deze nieuwe manier gaat samenwerken met HAK. De Proefboerderij moet een plek worden waar alle ketenpartners kunnen kennismaken met duurzame landbouw. HAK heeft de ambitie om tegen 2027 vijf proefboerderijen te openen in Nederland, in een intensieve samenwerking met de telers.

AI en sattelietbeelden

Samen met landbouworganisatie BO Akkerbouw start HAK een project om de bodemgezondheid en biodiversiteit op de proefboerderij te meten. Ook gaat er een pilootproject van start met de Landbanking Group, die de percelen monitort met onder andere satellietbeelden, AI-modellen en grondonderzoek. De Landbanking Group wil daarbij factoren meten zoals het ondergronds vastleggen van koolstof, vegetatiedichtheid, het vasthouden van water en de staat van de biodiversiteit.

Joachim-Nieuwhoff-en-Johannes-Straver-Proefboerderij-bord web

Verder loopt er onderzoek naar de lokale en biologische teelt van groente- en peulvruchtensoorten, zoals biologische velderwten, tuinbonen, boerenkool op stronk en rode kool. HAK test hiermee of gewassen die normaal alleen in specifieke regio’s worden geteeld, ook in andere regio’s verbouwd kunnen worden.

HAK investeert niet alleen in de opbrengst, maar ook in de oogstkosten, de proeven en de faciliteiten die Straver beschikbaar stelt om van de boerderij een open leerlocatie te maken. Zo kan de landbouwfamilie risicoloos aan het experimenteren slaan.

Bio betaalbaar maken

“Nauwe samenwerking in de keten is onmisbaar in de verdere verduurzaming van de Nederlandse landbouw”, zegt Joachim Nieuwhoff, directeur Inkoop en Landbouw bij HAK. “Duurzaam telen gaat namelijk pas werken op grote schaal. Het beeld dat aan duurzaam telen kleeft - van de bioboer die alles met de hand doet - is al lange tijd achterhaald. De oplossing zit in het grootschalig inzetten van deze nieuwste technologieën en het verzamelen van zoveel mogelijk data om verder en sneller te kunnen optimaliseren. Alleen zo kunnen we duurzame, biologische voeding toegankelijk en betaalbaar maken voor een grote groep consumenten.”

Boerderijen gezocht

Telers die interesse hebben in deze manier van samenwerking, mogen aankloppen bij Nieuwhoff. “Onze ambitie is om nog meer HAK Proefboerderijen te openen. Daarbij kijken we uiteraard goed naar de juiste match; de samenwerking moet bijdragen aan de doelstellingen van de teler en die van HAK”, klinkt het nog. Ook verwelkomen we graag ketenpartijen om kennis uit te wisselen. We nodigen beleidsmakers, wetenschappers, de media, klanten en businesspartners dan ook van harte uit op de Proefboerderij, want alleen ga je sneller, maar samen komen we verder.”

Conservenfabrikant HAK waarschuwt voor schaarste door klimaatverandering
Uitgelicht
Het klinkt misschien als een vreemde quote voor een conservenproducent, maar topvrouw Nicole Freid van de Nederlandse groente- en peulvruchtenverwerker HAK stelt dat consument...
11 juli 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek