header.home link

Platform moet Oekraïens graan met opkopers matchen

De Europese Commissie lanceert vrijdag een nieuw platform waarop Europese en Oekraïense bedrijven elkaar kunnen vinden om Oekraïense goederen het land uit te krijgen. Vooral voor graan wordt dat dringend, al wordt het een huzarenstukje om het logistieke proces rond te krijgen.

3 juni 2022  – Laatste update 3 juni 2022 15:11

Sinds de Russische invasie in Oekraïne slaagt het land er niet meer in producten te exporteren via de Zwarte Zeehavens. Dat begint stilaan te wegen op de wereldwijde voedselzekerheid. Zeker voor graanproducten zijn heel wat landen afhankelijk van de export uit Oekraïne. 

De Europese Commissie heeft daarom eerder al "solidariteitscorridors" via het spoor en de weg opgezet in een poging om de import en export van noodzakelijke goederen in en uit Oekraïne te bevorderen. Vrijdag lanceert ze een tool waarmee Europese en Oekraïense bedrijven elkaar gemakkelijker kunnen vinden om logistieke regelingen te treffen. Een Oekraïense graanproducent kan er bijvoorbeeld contact leggen met een Europees transportbedrijf. 

Volgens een woordvoerster van de Commissie probeert de EU de voedingsmiddelen niet alleen over land uit Oekraïne te krijgen, maar worden ook maritieme routes onderzocht. De Zwarte Zeehavens van Oekraïne worden geblokkeerd door Rusland, maar mogelijk kunnen de Europese Zwarte Zeehavens van Constanza en Varna wel een rol spelen, klonk het. "Dit gaat om een voedselcrisis. Onze aandacht gaat naar alle mogelijke uitwegen."

Volgens experten staat de EU voor een bijna onmogelijke taak om een alternatief te vinden voor de zeehavens van Marioepol en Odessa. Die waren in betere tijden goed voor de export van maar liefst 90 procent van het graan.

Volgens Mykola Gorbachov, voorzitter van de Oekraïense Graanfederatie, zullen de landcorridors de graanschepen nooit kunnen compenseren. “Vroeger konden we tot 7 miljoen ton per maand exporteren vanuit Oekraïense zeehavens, en nu in het beste geval hoop ik dat we anderhalf miljoen ton zullen bereiken”, vertelde hij aan Politico.

“Poetin moet zich realiseren dat Afrika een "slachtoffer" is van het conflict”

Macky Sall, de president van Senegal en voorzitter van de Afrikaanse Unie, heeft tijdens een ontmoeting met Poetin gewezen op de gevolgen van het conflict voor de wereldwijde voedselzekerheid. "Ik vraag u om zich ervan bewust te zijn dat onze landen op economisch gebied slachtoffers zijn van deze crisis", zei Sall bij het begin van de ontmoeting in de Zuid-Russische stad Sotsji.

Sall richt zich ook tot het Westen: hij vraagt om de voedingssector vrij te stellen van de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld na de invasie in Oekraïne. De maatregelen die de logistieke, financiële en commerciële infrastructuur van Rusland aantasten, hebben de gevolgen voor Afrika nog erger gemaakt, klinkt het. "We hebben geen toegang meer tot graan uit Rusland, maar ook niet tot meststoffen."

Het Kremlin gaf voor de bijeenkomst al aan dat Poetin voldoende uitleg zal verschaffen over "zijn visie op de situatie met het Oekraïense graan". De Russische president zal "onze Afrikaanse gasten en vrienden de feitelijke en reële situatie presenteren", aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

Bron: Belga / Politico / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek