Opvallend veel buitenlandse inkopers op Florall sierteeltbeurs

Na een moeilijk verlopen voorjaar, lijkt de stemming in de sierteeltsector omgeslagen. Zo’n 500 mensen bezochten deze week de sierteeltbeurs Florall in Waregem. “Er zijn veel orders geschreven. Dat stemt hoopvol voor het najaar, een belangrijk verkoopmoment in de sierteeltsector”, vertelt AVBS-secretaris Miet Poppe. Zij merkt de aanwezigheid van opvallend veel buitenlandse bezoekers op. Zeventig Vlaamse kwekers en 12 toeleverings- en exportbedrijven stelden hun producten en diensten tentoon op de beurs die twee keer per jaar georganiseerd wordt.

24 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 augustus 2023 20:43
Lees meer over:
Florall_augustus2023

“De handel ziet er goed uit. De najaarsverkoop begin aan te trekken”, vertelt Karel de Nolf van boomkwekerij Willy De Nolf uit Waregem. We spraken de boomkweker eerder tijdens de voorjaarsbeurs van Florall vorig jaar. Toen ondervond het bedrijf hinder van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waardoor de handel naar Rusland was stilgevallen. De handel met Rusland maakte 10 procent van de omzet uit. Inmiddels heeft het bedrijf alternatieve afzetgebieden gevonden. “We hebben meer handel op Oezbekistan en Kazaschtan en ook naar Oekraïne gaat er aanzienlijk meer dan voorheen”, verklaart de teler.

Vorig jaar baarde niet alleen de oorlog in Oost-Europa de siertelers zorgen, ook de energiecrisis en de dalende koopkracht van de consument zorgden voor onrust in de sector. Deze zorgen blijken voor een groot gedeelte weggeëbd. Toch heeft vooral de energiecrisis mogelijk een blijvende verandering in de sector ingeluid. Thierry Van Paemel, zaakvoerder van Helleborus BVBA uit Oostkamp, ziet de vraag naar zijn helleborus, een bloeiende plant die koud geteeld wordt, sterk stijgen. “Door de hoge gasprijzen is de vraag van verwarmde telers naar onze planten gestegen.”

Helloborus werd in 2009 door Unizo Noord-West-Vlaanderen al benoemd tot "plant van de toekomst", maar volgens Van Paemel is er door de relatieve onbekendheid nog veel potentieel. Hij maakt zich nog niet meteen zorgen over het overaanbod dat zou kunnen ontstaan als meer telers de “winterroos” in hun teeltplan opnemen. “Het neemt enkele jaren in beslag voordat warme serretelers de technische omslag naar koude teelten maken.”

Florall_augustus2023-2

Gasprijzen normaliseren, telers wachten nog

Een jaar nadat de gasprijzen explodeerden, is er op dat gebied weer een normalisatie opgetreden. De prijzen schommelen nu rond de 50 euro per MWh. "Nog steeds veel duurder dan voor de energiecrisis, maar enigszins draagbaar", vertelt Kristof Van Laere, eveneens een terugkerende standhouder op de Florall-beurs. De azaleateler is bestuurslid van Verenigde Tuinbouw Groep (VTG), een gasaankoopvereniging die 200 serrebedrijven bundelt. “Wij willen nog wat wachten in de hoop dat de prijs nog wat zakt voordat we de prijs weer vastklikken”, vertelt hij. Van Laere, die tot de jongere azaleatelers van Vlaanderen behoort, is het azaleaseizoen net gestart en ziet hoopvolle tekenen. “De vraag is niet slecht op het moment.”

Dezelfde geluiden horen we bij andere standhouders die met regelmaat orders noteerden. Eind augustus luidt traditioneel de verkoop in aan tuincentra en andere afnemers die zich voorbereiden op de najaarsverkoop. “Die is hoopvol voor de sierteelt”, vertelt Miet Poppe, secretaris van de Vlaamse sierteelt- & groenfederatie, volgens wie de stemming op Florall een graadmeter is voor het marktsentiment. “Na een kwakkelend voorjaar ziet het er nu goed uit.” De mindere voorjaarsverkoop hing onder andere samen met het wisselvallige weer. “Bij regenachtig weer komen de mensen minder buiten voor tuinwerken”, vertelt een beursdeelnemer waarna hij zich naar een klant spoedt.

Onder de bezoekers ook opvallend veel internationale inkopers uit Zweden, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Ook viel de aanwezigheid op van een veertigkoppige delegatie met verantwoordelijken van een twintigtal vestigingen van de Noorse tuincentraketen Hageland. Deze bezoekers waren er getuige van hoe boomkwekerij Willy De Nolf met de Florall Award in de wacht sleepte. Deze award is een prijs voor een innovatieve plant of een innovatief concept en wordt uitgereikt door een onafhankelijke jury bestaande uit experts uit de sector. 

Laura De Nolf van boomkweker Willy De Nolf

Florall Award

Willy De Nolf behaalde goud met de Butterfly Candy, die volgens de jury opvalt met zijn compacte groei en robijnrode bloemen. De jury beoordeelde klimaat- en toekomstbestendigheid, onderscheidend vermogen, meerwaarde binnen het huidige assortiment, visuele aantrekkelijkheid en de algemene indruk die de nieuwigheid op hen maakte. Met twintig inzendingen in de categorie ‘variety’ bereikte deze Florall een record.

De prijs voor beste concept ging naar ‘Ceci n’est pas Une Rose’ van Meerplant uit Meer. De jury waardeerde dat dit concept het toepassen van rozen als bodembedekker in de verf zet. "Het zijn klimaatbestendige planten die het ook goed kunnen doen op het terras, waarbij de rozebottels nadien voor extra sierwaarde zorgen", zegt de jury over het concept.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek