Vlaamse siertelers maakten 2023 net wat groener
nieuwsDe gemiddelde Vlaamse sierteler is 55 jaar, heeft een bedrijf van 7,72 hectare groot en teelt grotendeels in openlucht. Dit en veel meer blijkt uit het jaaroverzicht van de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening (AVBS). Slechts drie procent van alle Vlaamse landbouwbedrijven zijn sierteeltbedrijven, maar hun impact is groot.
Voorzitter van AVBS, Erik Boterdaele stelt dat 70 procent van de wereldbevolking in een stad zal leven tegen 2050. “Dat betekent dat onze omgeving steeds meer overheerst zal worden door beton en minder door velden en bossen. Meer inzetten op functioneel en doordacht groen wordt dus een must. En daarvoor hebben we professionele plantenkenners nodig: ontwerpers, telers, aanleggers en verzorgers”, zegt hij.

Chrysantenteler voedt planten met drijfmest van de buurman
30 oktober 2023Een belangrijke missie voor de siertelers, aldus AVBS. Onderzoek toont aan dat tien procent groene ruimte in een stad al voldoende kan zijn om bijen en vlinders aan te trekken. Een gemiddelde stadsboom vangt 100 gram fijnstof per jaar op, wat de fijnstofemissie is van 8.800 kilometer autorijden. Voor elke vierkante meter verharding die wordt vervangen door een vierkante meter groen, sijpelt er 356 liter water extra de bodem in. Maar ook buiten de stad is er werk genoeg voor de siertelers. 12 procent van het Vlaamse landoppervlak bestaat uit tuinen.
Zelf neemt de sector allerhande maatregelen om de klimaatimpact te verminderen. In de glastuinbouw wordt 72 procent van het water opgevangen in hemelwaterbassins. Sommige bedrijven investeren ook in sensoren die de bodemvochtigheid en weersomstandigheden meten, om zo met druppelirrigatie de planten via efficiënte bewatering op peil te houden.
Kleine sector, grote omzet
De sector realiseert een omzet van 580 miljoen euro per jaar, waarvan 36 procent afkomstig van bloemen en sierplanten en 64 procent afkomstig uit de boomkwekerij. De Vlaamse sierteeltsector stelt in totaal 3.390 mensen voltijds aan het werk. Zij leveren de basis van nog eens 12.000 voltijdse werknemers in de tuinaanlegsector. Dit terwijl alle sierteeltbedrijven samen slechts 5800 hectare innemen, wat minder dan één procent is van alle Vlaamse landbouwgrond (619.806 hectare). Het overgrote deel van de sierteelt gebeurt in openlucht, amper 500 hectare is sierteelt in serre.
Met alle Vlamingen samen spenderen we jaarlijks zo’n 260 miljoen euro aan bloemen en planten. Dat is gemiddeld 37,10 euro per persoon. Gepensioneerden spannen daarbij de kroon met een gemiddelde van 60 euro. Het gemiddelde gezin doet negen aankopen van bloemen of planten per jaar. In een derde van de gevallen gaat het om snijbloemen.
Meer dan een plant
Wat volgens AVBS ook niet onderschat mag worden, is de welzijnsimpact van bloemen en planten. "Raar maar waar: ziekenhuispatiënten die zicht hebben op bomen vanuit hun raam, vragen gemiddeld tot 30 procent minder pijnstillers", aldus de sectorfederatie. "Dit verklaart eveneens waarom de meeste zorgtehuizen aandacht hebben voor een groene omgeving. Meer dan de helft van de Vlamingen zegt zich minder goed te voelen als er groen ontbreekt in de woonbuurt. Inwoners van groene buurten hebben minder nood aan hulpdiensten en zorgfaciliteiten, zowel voor fysieke als mentale klachten. Schooljuffen en -meesters die hun leerlingen willen zien excelleren, doen er ook goed aan om een plantje te zetten in de klas. De Covid19-periode leerde ons al hoe belangrijk frisse lucht is in een kleine ruimte. Een mengeling van zes groene en bloeiende kamerplanten kan tot 73 procent van vluchtige schadelijke stoffen uit een klaslokaal van 52 vierkante meter verwijderen."
Op het jaarlijkse ledencongres van AVBS, waar deze cijfers werden gepresenteerd, benadrukte Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens het belang van bloemen, planten en bomen. “Je kan ze over het algemeen niet eten, maar eigenlijk passen ze even goed onder de noemer levensmiddelen. Ze zijn nodig voor het mentaal welzijn van mensen, en ook voor hun fysieke gezondheid en die van onze planeet.”
Het volledige rapport lees je hier.

Bron: Eigen berichtgeving