Ook boomkwekers slachtoffer van extreme regenval

De extreme regenval van de afgelopen weken leidt ook tot schade in de boomkwekerij. Boomkwekers kunnen deze weken, als de verkoop een piek kent, het land niet altijd op om te rooien. Ook is er vraaguitval bij de eindconsument voor wie de gronden te nat zijn om bomen te planten. “De verkoop bij boomkwekers ligt de voorbije weken hoogstens op 60 procent van het normale volume. Een groot deel hiervan gaat vermoedelijk in het voorjaar ingehaald moeten worden”, klinkt het bij AVBS.

22 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 november 2023 13:35 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Boomkwekerij De Bruyn laadt camion met bomen

“November is traditioneel een topmaand voor boomkwekers. Dat is normaal gezien de beste periode om een boom te planten, met de meeste kans van slagen. Door het natte weer van de voorbije weken is het echter quasi onmogelijk om te planten. Hierdoor ligt ook de verkoop bij tuincentra lager en worden bestellingen bij boomkwekers uitgesteld”, vertelt Lucien Verschoren, voorzitter van de vakgroep boomkwekerij van het Algemeen Verbond Belgische Sierteelt (AVBS)

Verschoren schat dat de afzet van Vlaamse boomkwekers hierdoor de voorbije drie weken op niet meer dan 60 procent van het normale volume ligt. Alhoewel de wateroverlast sterk verschilt per regio, zijn de rooi- en pootomstandigheden abominabel in alle delen van het land. De extreme regenval en natte gronden heeft ook een impact op het rooiwerk. “Boomkwekers kunnen het veld niet op, tractors rijden zich vast in de modder”, aldus Verschoren.

Dat wordt bevestigd door Dirk Ballekens, directeur van Belgische Tuincentra Vereniging, de beroepsvereniging voor tuincentra in Vlaanderen. “De verkoop van boomkwekerijproducten loopt al slecht vanaf de tweede helft van oktober. De vele regen nodigt niet uit om in de tuin te werken en daarbij stelt de natte grond de tuinier ook voor technische moeilijkheden. Als je bijvoorbeeld een gat graaft in de bodem, loopt deze meteen vol met water.”

Opeenstapeling van het werk

Verschoren stelt dat de wateroverlast naar verwachting niet tot schade bij de boomkwekers leidt. “Als de bladeren van de boom zijn, kunnen de wortels zonder problemen meerdere weken in het water staan.” Ook gemiste inkomsten kunnen later nog ingehaald worden, meent de AVBS-man. “Misschien kan er in december nog wat ingehaald worden en anders in februari en maart. Dit leidt dan wel tot een opeenstapeling van het werk bij de boomkwekers, maar het is niet anders.”

Ballekens, die spreekt van een verkoopdaling met 50 procent, is iets pessimistischer dan Verschoren als het gaat over de verliezen op lange termijn. “De particulier met serieuze plannen om bomen te planten zal deze in het voorjaar ook wel uitvoeren, maar een groot gedeelte van de aankopen in de tuincentra gaat om impulsaankopen. Deze vallen weg door het niet-uitnodigende weer en ik ben bang dat deze later niet ingehaald worden.”

rooien bij Sylva, Van Hulle

Onvolledige bestellingen

Ook is het niet zo dat alle boomkwekers afhankelijk zijn van de consumentenmarkt. Boomkwekerij Sylva uit Lievegem ziet vooralsnog weinig vraaguitval onder haar klanten. “Wij leveren plantgoed voor bijvoorbeeld bosbouwprojecten in binnen- en buitenland”, vertelt medezaakvoerder Tim Van Hulle die de wateroverlast van de voorbije maand nooit eerder meemaakte. “Voor het rooien zou je eigenlijk een boot en een helikopter nodig hebben”, zegt hij met de nodige ironie.

Sylva beschikt rondom het moederbedrijf in Lievegem over een lappendeken aan percelen. “Op de zanderige gronden kan wel doorgewerkt worden, maar de zwaardere gronden kunnen we beslist niet op. Het moet eerst drie, vier dagen droog worden voordat we hier weer kunnen verder gaan”, vervolgt Van Hulle. Ook hij geeft aan dat het werk in november normaal gezien piekt. “Dan hebben we 50 extra seizoenarbeiders in dienst.”

Door de onmogelijkheid om te rooien op sommige percelen wordt de werk- en leverplanning omgegooid. Het personeel wordt gedirigeerd naar de percelen waar wel gerooid kan worden en doordat sommige bomen onrooibaar zijn, blijven veel bestellingen onvolledig. “Dat leidt ertoe dat we soms twee keer moeten rijden met een vrachtwagen om de volledige bestelling af te leveren”, vertelt Van Hulle die hoopt dat het snel stopt met regenen. “Dan kunnen we in december nog veel werk verzetten voordat de mensen naar huis gaan voor de feestdagen.”

Mondiale ambities van Oost-Vlaamse boomkweker Sylva
Uitgelicht
Boomkwekerij Sylva uit Lievegem kweekt jaarlijks maar liefst 25 miljoen planten die de hele wereld over gaan. Met de zevende generatie kwekers aan het roer heeft het familiebe...
18 oktober 2021 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek