Florall-vakbeurs: siertelers smachten naar mooi weer

Dat het lenteweer op zich laat wachten, voelen de Vlaamse siertelers aan de trage opstart van hun voorjaar. Dat viel ook op te tekenen tijdens Florall, de tweejaarlijkse sierteeltvakbeurs in Waregem. “Met zo’n 400 bezoekers was het niet de grootste editie, maar de contacten waren volgens de exposanten wel waardevol”, blikt AVBS-secretaris Miet Poppe tevreden terug op het evenement.

7 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 maart 2024 9:09 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Florall voorjaar 2024

Op de voorjaarseditie van Florall, die dinsdag plaatsvond in Waregem Expo, presenteerden 67 producenten en 13 toeleverings- en exportbedrijven hun voorjaarsaanbod. Het ging om een breed assortiment van groene en bloeiende kamerplanten, naast allerhande visueel aantrekkelijke planten voor in de tuin, op het terras of in de woonkamer. “De standhouders waren tevreden over de bezoekers”, vertelt Miet Poppe, secretaris van het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS), de organisator van de beurs. Zij schat het aantal bezoekers op zo’n 400. “Niet per se de grootste beurs, maar daarom niet minder succesvol.”

Eén van de standhouders was Tim Wyckstandt van Agapanthus BV uit Aalter. Wyckstandt spreekt van een geslaagde beurs waarbij hij “interessante mensen” heeft leren kennen. De jonge Agapanthuskweker heeft goede ervaringen met beursdeelnames. “Door veel aan beurzen deel te nemen is onze afzet naar het VK toegenomen”, vertelt hij. Door deze gestegen afzet is zijn handel wat vroeger op gang gekomen dan in andere jaren.

Dit contrasteert enigszins met de ervaringen van andere telers. “Door de vele regen zijn consumenten nog niet echt begonnen met het werk in de tuin. Het is echt wachten op mooi weer”, vertelt Poppe, die een explosieve groei in de verkoop voorspelt eens het lenteweer doorbreekt.

inkoopcentrum Plantion

Nederlands bedrijf zoekt afzet in Vlaanderen

Terwijl veel terugkerende standhouders acte de présence gaven, was er ook een nieuwkomer. De Nederlandse bloemenveiling Plantion uit Ede, nabij Arnhem, stond voor het eerst op de sierteeltbeurs. De deelname kadert in de ambities van het Nederlandse bedrijf om een vaste voet aan de grond te krijgen op de Belgische markt. Plantion wil vanuit Nederland de Belgische bloemisten, tuincentra en retailbedrijven beleveren en opende onlangs ook een logistiek hub in de regio Antwerpen. De verkoop in België wordt gedaan door Sim Echelpoels, in het verleden commercieel directeur van Euroveiling in Brussel.

Op de volgende editie in augustus hoopt AVBS nog meer nieuwe bedrijven aan te trekken. “Dat is voor ons een jubileumeditie en we willen uitpakken met verschillende nieuwigheden. Dan vieren we het 30-jarige bestaan van de professionele sierteeltvakbeurs”, aldus Miet Poppe.

Inmiddels traditie op de vakbeurs is ook de uitreiking van de Florall Awards voor nieuwe sierteeltvariëteiten of -concepten. Een jury van experts boog zich over 12 nieuwe cultivars en 4 verkoop- of marketingconcepten. In de rubriek nieuwe variëteiten ging het goud naar Pyracantha (vuurdoorn) coccinea ‘Orange Star’, een inzending vanuit de Nederlandse vakbeurs GrootGroenPlus, waar Florall mee samenwerkt. Het zilver ging naar Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’, door de jury een inheemse Vlaamse bonsai genoemd.

Agapanthus steelt harten publiek

De publieksprijs ging naar Agapanthus africanus ‘White Willy’. De bezoekers mochten beoordelen welke nieuwe variëteit hen het meeste kon bekoren, en deze rijkbloeiende Agapanthus stal de meeste harten. “Een mooie bekroning”, aldus Wyckstandt die hierin ook de bevestiging ziet voor een rooskleurige toekomst voor zijn plant. “De Agapanthus is een klimaatbestendige plant die goed tegen de droogte kant”, zegt hij.

Agapanthusteler Tim Wyckstandt
©Florall_Agapanthus 'White Willy' (2)

Wyckstandt teelt de zomerplant op een areaal van een halve hectare. Thuisverkoop tijdens zijn Open Serre- en Apaganthusdagen is een belangrijk afzetkanaal van de sierteler, die verder ook gebruik maakt van de aanpalende zomerbar van zijn broer waar de planten zijn uitgestald. "De particuliere verkoop is het beste kanaal om nieuwe soorten te testen. Als mensen een nieuwe variëteit links laten liggen, weet ik dat ik daar niet verder mee moet."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek