Snijbloementelers kennen topjaar, andere sierteeltsectoren stellen teleur
nieuwsEen lager aanbod en goede weersomstandigheden hebben geleid tot goede resultaten bij Vlaamse telers van snijbloemen. Een inkomstenraming van Wageningen University & Research (WUR) wijst uit dat de Nederlandse snijbloementelers in 2024 ruim 17 procent meer verdienden dan een jaar eerder. Mede door de goede bloemenprijzen kende Euroveiling in Brussel vorig jaar een recordjaar. Operationeel directeur Raf Moeyersoons en andere experts laten weten dat resultaten van de in Vlaanderen relatief kleine snijbloemensector niet representatief zijn voor de algehele sierteelt. Deze kende eerder matige resultaten door de slechte weers- en productieomstandigheden.
Uit de inkomstenraming van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat snijbloementelers in Nederland vorig jaar uitstekende zaken deden. Het gemiddelde inkomen van snijbloemenbedrijven wordt voor 2024 geraamd op circa 370.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje): dit is een stijging van 140.000 euro ten opzichte van 2023. “De opbrengst uit verkoop van bloemen nam sterk toe door veelal hogere prijzen bij lagere volumes, waarbij werd geprofiteerd van goed lopende internationale afzetmarkten en minder aanvoer vanuit het buitenland”, klinkt het.
Naast het aanbod waren ook de teeltomstandigheden gunstig. Door het goede weer bleef de productie onder controle. Ook de dalende energiekosten speelden volgens WUR in het voordeel van de snijbloementelers. De Nederlandse landbouwuniversiteit merkt op dat de goede resultaten van de snijbloementelers de gemiddelde cijfers van de serreteelt boosten, terwijl ze ook de sierteeltcijfers versterken.
Deze laatste analyse doortrekken naar Vlaanderen zou volgens experts een vertekend beeld geven van de situatie in ons land. “In Vlaanderen is het gewicht van snijbloementeelt op de hele sector van een heel andere aard dan in Nederland en zijn er slechts een beperkt aantal bedrijven die met de Nederlandse te vergelijken zijn. Zowel qua bedrijfsgrootte, installaties, als de invloed van import van snijbloemen”, vertelt Miet Poppe, secretaris van de Vlaamse sierteelt- & groenfederatie AVBS. Uit statistieken blijkt dat Vlaanderen 48 hectare snijbloemenbedrijven onder glas telt, Nederland is dat maar liefst 1.960 hectare.
Poppe beaamt dat de snijbloementeelt een goed jaar kende met goede prijzen in 2024. In algemene zin kent de sierteelt in Vlaanderen eerder een matig jaar. In de traditionele jaarresultaten voor de Vlaamse land- en tuinbouw schatte Boerenbond in oktober dat de sierteelt 2024 zou eindigen met een omzetdaling van 2 procent. De landbouworganisatie wijst naar de natte weersomstandigheden die drukten op zowel productie als vraag. “De aanplantingen van tuinen en groenprojecten werd uitgesteld vanwege het zeer natte weer in de winter van 2023-2024.” Ook de verkoop van zomerplanten (perk- en balkonplanten) viel tegen door het natte voorjaar.”
Recordjaar voor Euroveiling
Het sterk wisselende beeld in de sierteelt wordt bevestigd bij Euroveiling, de lokale Belgische veiling in Brussel die zich van oudsher specialiseert in snijbloemen. Hoewel het aandeel planten binnen de veiling de voorbije jaren sterk is toegenomen, blijven snijbloemen de belangrijkste productgroep. De goede bloemenprijzen boosten de omzet van Euroveiling. “Dit was ons beste jaar ooit. De aanvoer was hoger en de middenprijs was beter”, vertelt operationeel directeur Raf Moeyersoons.
Moeyersoons werkt aan de finalisering van de jaarcijfers. “Maar onze omzet lag een paar procenten hoger dan in 2023 (omzet in 2023 was bijna 39 miljoen euro, red.)”, licht hij alvast een tip van de sluier. Het topjaar van Euroveiling is dus vooral te danken aan de goede prijzen voor de snijbloemen, terwijl ook de onkosten onder bedwang gehouden werden. “Planten hebben het aanzienlijk moeilijker gehad. Door het slechte weer was er minder Belgische productie dan in anderen jaren en bovendien was het plantseizoen in de tuinen langer door de vele regen. Hierdoor was er minder vraag”, vervolgt de operationeel directeur.
Los van de conjunctuur ervaart de regionale veiling in Brussel al jaren dat de aanvoer vanuit België afneemt. “We zien al jaren een terugval in de Belgische productie doordat telers ermee stoppen. Deze trend zal nog wel even voortduren. De sector is relatief vergrijsd en de jeugd staat niet te springen om het bedrijf van hun ouders over te nemen”, analyseert Moeyersoons die met Euroveiling de voorbije jaren steeds meer import heeft aangetrokken ter compensatie.
Euroveiling richt zich traditioneel op Belgische bloemenwinkels. Hoewel dit verkoopkanaal mede door concurrentie van de retail steeds meer onder druk staat en steeds meer bloemenwinkels de deuren sluiten, slaagt Euroveiling er dus in zijn positie te consolideren. “We richten ons op meer dienstverlening aan bestaande bloemenwinkels en zaken die nog geen klant zijn en boren ook nieuwe kanalen aan”, vertelt Moeyersoons die onder andere meer vraag ziet vanuit de evenementensector.