Awards en mooie vooruitzichten op Florall-sierteeltbeurs
ReportageDe Vlaamse sierteelt kijkt hoopvol naar het komende plantseizoen. Door de goede weersverwachtingen barsten de tuinwerken de komende tijd los. Op de voorjaarseditie van de Florall sierteeltbeurs in Waregem Expo dinsdag, noteerden bloemisten en boomkwekers bestellingen van nationale en internationale afnemers. De Florall-awards zet innovatieve sierteeltproducten en marketingconcepten in de kijker, en toont dat de sector zich blijft ontwikkelen. Waar Vlaamse siertelers normaal gezien met de eer gaan strijken bij de Florall awards, was het dit jaar een Nederlandse inzending die de juryleden het meest kon bekoren.
De lavendeltuinplant ‘Sensational’ van de Nederlandse vakbeurs GrootGroenPlus sleepte deze editie de gouden plak in de wacht. Vooral de “lange bloei, de grote bloemen en de opvallend dikke ‘succulente’ bladeren” spraken tot de verbeelding. Zilver was voor een Vlaamse inzending, de ‘Magic Pillow’ hydrangea van Plant Select uit Rijkevorsel.
Dat de relatief kleine sierteeltsector in Vlaanderen innoveert en in sommige segmenten zelfs op mondiaal niveau meespeelt, bewijst ook Tim Wyckstandt die met een nieuwe Agapanthus-soort de publieksprijs in de wacht sleepte. Wyckstandt startte enkele jaren geleden met de teelt Agapanthus, een langstelige zomerbloeier die de voorbije jaren aan populariteit won. Wyckstandt combineert de teelt met de veredeling, en ziet vooral in deze laatste activiteit nog groeimogelijkheden.
Dat is de reden waarom hij een vergunningsprocedure is gestart voor de uitbreiding van zijn serre in Aalter. De eerste eigen variëteiten van Wyckstandt, waarvoor hij royalty’s ontvangt, zijn inmiddels in testhoeveelheden afgenomen door kwekers in Zuid-Korea, Polen, België en Nederland. Ook op de Amerikaanse markt ziet hij veel potentieel voor zijn variëteiten.
Goede handelsstemming
Wyckstandt was één van de zestig teler-standhouders op de Florall sierteeltbeurs, dat elk voorjaar en najaar plaatsvindt. Behalve de telers waren er ook een vijftiental toeleveranciers en handelaren die een stand hadden geboekt. Onder hen de Nederlandse bloemenveiling Plantion dat actief nieuwe klanten zoekt in België. Vorig jaar opende de veiling een hub in Antwerpen en Kortrijk om de Belgische bloemenwinkels en tuincentra beter te bedienen.
Sim Echelpoels, ex-commercieel directeur van Euroveiling, is verantwoordelijk voor de uitbouw van de Plantion-handel in Vlaanderen. “Het is niet altijd even makkelijk om de Vlaamse bloemenwinkel ervan te overtuigen om in Nederland direct inkopen te doen, maar we slagen er toch in. Doordat de producten rechtstreeks van de teler komen, blinken we uit in kwaliteit, versheid en prijs. Op een jaar tijd is het volume sterk gegroeid. Op maandagen en woensdagen rijden we met een vrachtwagen naar Vlaanderen.”
Met zo’n 400 mensen lag het bezoekersaantal van Florall op een gemiddeld niveau. Alhoewel het niet over indrukwekkende aantallen gaat, waren de standhouders volgens de beursorganisatie tevreden. “De standhouders waren tevreden over de interesse vanwege de binnen- en buitenlandse bezoekers”, klinkt het bij de AVBS, het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners. Het verbond staat in voor de organisatie van de beurs.
Buitenlandse inkopers trouwe bezoekers
De handelsbeurs wordt traditioneel goed bezocht door Belgische, Franse, Nederlandse en ook Engelse afnemers (groothandelaren, importeurs en exporteurs, red.) die ter plaatse bestellingen laten optekenen. “Ook dit jaar zag je dat er veel orders geschreven werden door de standhouders, dus dat is een goed teken”, vertelt een AVBS-woordvoerder.
De goede handelsstemming kan vooral ook verklaard worden door de eerste voorjaarszon en de goede weersverwachtingen voor de komende weken. Zonnig weer betekent in het voorjaar dat de mensen in hun tuinen werken en zich naar de tuincentra haasten voor de aanschaf van tuin- en terrasplanten. “De bestellingen zijn deze week in grote aantallen op gang gekomen”, beaamt Els Verlee van hangplantenkwekerij Demol-Verlee uit Lochristi. Handelskwekerij De Mol Frank Verlee exporteert ook veel naar Engeland. Moederdag op 30 maart is daar een belangrijke feestdag.
Demol-Verlee is niet de enige met afzet in Groot-Brittannië. Vlaamse sierteeltproducten, vooral ook tuinplanten, zijn erg in trek bij de Engelsen. “Vlaanderen is een belangrijke aankoopmarkt voor ons. Er zijn hier veel kleinschalige telers met een uitgebreid assortiment”, laat een medewerker van The Gardening Club weten, een samenwerkingsverband van zeven tuincentra uit Engeland.
Er was enig optimisme, hoewel sommige standhouders wezen op de recente gebeurtenissen op wereldvlak en hun mogelijke impact op het consumentenvertrouwen
Zorgen over geopolitieke spanningen
Alhoewel het zonnige weer de telers positief stemt, klonken er ook twijfels op de sierteeltbeurs. Vooral de geopolitieke spanningen baren de deelnemers zorgen. “Dit zou eventueel gevolgen kunnen hebben op het consumentenvertrouwen, maar het is nu te vroeg om hier conclusies uit te trekken”, klinkt het bij AVBS.
Boomkwekerij Willy De Nolf werd enkele jaren direct getroffen door de oorlog in Oekraïne. Door verschillende sanctiepakketten over en weer zag de boomkwekerij de export naar Rusland stilvallen. “Maar dit hebben we inmiddels deels gecompenseerd met meer export naar landen als Kazachstan en Oezbekistan”, vertelt Laura De Nolf. Ook De Nolf kijkt hoopvol naar het voorjaar. “Het ziet er goed uit qua bestellingen.”

Bron: Eigen berichtgeving