Nette De Mol: Miss België kandidaat met groene vingers
interviewHet voorbije jaar was ze meer op de catwalk terug te vinden, maar het liefst werkt ze in de serre met plantmateriaal. Sierteler Nette De Mol is in de running om de nieuwe miss België te worden. In aanloop naar de verkiezing half februari stelt zij zich ook nadrukkelijk op als ambassadeur voor de land- en tuinbouw. “Ik wil de schoonheid van onze stiel in de kijker zetten en zo meer jeugd voor de land- en tuinbouw interesseren”, vertelt de Oost-Vlaamse.
Samen met acht andere studenten volgt Nette De Mol de starterscursus type B van Boerenbond voor groente- en sierteelt. “Vroeger was er een afzonderlijke cursus voor siertelers, maar door het gebrek aan interesse is de cursus samengevoegd met die van groenteteelt”, vertelt Nette De Mol op het sierteeltbedrijf van haar ouders in Lochristi. Daar teelt de familie De Mol groene hangplanten en kleinbladige klimop.
De teruglopende interesse voor sierteelt, en breder gezien voor land- en tuinbouw, vormde voor haar mee de aanleiding om zich in te schrijven voor de Miss België 2025-verkiezing. “Ik wil dit podium aangrijpen om de schoonheid van onze stiel in de kijker te zetten en de aandacht onder de jeugd aan te wakkeren. Mensen weten nog nauwelijks iets over land- en tuinbouw, terwijl het zo’n mooie stiel is.”
1500 kandidaten
De Mol schreef zich in mei 2024 voor de missverkiezing van dit jaar samen met maar liefst 1.500 andere Belgische vrouwen. Niet alleen haar schoonheid kan overtuigen, ook lijkt de jury gecharmeerd door haar verhaal. Na de nodige intake- en selectiegesprekken met de kandidaten zijn nog er nog 32 vrouwen over. Mensen kunnen tot uiterlijk 15 februari stemmen. Diezelfde dag wordt de winnaar bekend gemaakt”, vertelt de 24-jarige Oost-Vlaamse die hoopt op de stemmen van de VILT-lezers.
De verkiezing tot Miss België, die met de nodige plichtplegingen in binnen- en buitenland komt, zou haar carrièreplanning en de intrede in het ouderlijke sierteeltbedrijf vertragen. De Oost-Vlaamse werkt sinds twee jaar mee in de zaak en hoopt op termijn het serrebedrijf, ter grootte van 1,1 hectare met nog verdere uitbreidingsruimte, over te nemen. De voorbije jaren heeft ze zich bekwaamd in de verschillende stappen van het teeltproces.
Eind januari heeft Handelskwekerij Frank De Mol-Verlee, zoals het sierteeltbedrijf heet, een drukke periode achter de rug. “In januari gaat de kerstboom uit huis en zoeken consumenten een vervanging in de vorm van een groene kamerplant”, verklaart Nette, die de deelname aan de Miss-België verkiezing heeft aangegrepen om de marketing van het bedrijf naar zich toe te trekken. “Mijn vader is verantwoordelijk voor de teelt, mijn moeder doet de verkoop. De marketing was nog vrij”, lacht ze.
Zij wijst op een serie etiketten die het bedrijf recent heeft ontwikkeld en waarmee het de aantrekkingskracht van kamerplanten of klimop in de tuincentra en bloemenwinkels wil vergroten. “Marketing is steeds belangrijker in de land- en tuinbouw. Een bulkproduct telen is steeds minder gangbaar in de sierteelt. Je moet je onderscheiden”, vertelt Nette die haar Miss België finaliste-sjerp na onze fotoshoot inruilt voor haar werkkleren. “Er is nog veel werk te doen op de kwekerij”, besluit ze.
