Vlaamse boomkwekers bezoeken belangrijk exportland Ierland

Een groep van 11 boomkwekers heeft recent een bezoek gebracht aan Ierland. De handelsmissie was georganiseerd door Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) dat kansen ziet voor de export van sierteeltproducten naar Ierland. Sinds de brexit is de export naar de Verenigd Koninkrijk afgenomen en zit de export naar Ierland al een tijdje in de lift.

17 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 oktober 2023 16:45
Lees meer over:
Ierland

“We organiseren elke jaar na de zomer een studiereis-handelsmissie met het doel inzicht te krijgen in bepaalde markten om zo de export van Belgische boomkwekerijproducten te bevorderen”, vertelt Gert Van Causenbroeck , exportmanager van VLAM. Van Causenbroeck begeleidde een groep van 11 Vlaamse boomkwekers langs een serie van Ierse boomkwekerijen. Met het bezoek aan Ierland wilden ze enerzijds kennis opdoen over hoe de Ierse boomkwekers hebben ingespeeld op de brexit, en anderzijds contacten leggen om meer export tot stand te brengen.

Sinds de brexit is de export van Vlaamse boomkwekerijproducten naar Engeland afgenomen. Daarnaast is er volgens Van Causenbroeck ook sprake van een soort van schaalvergroting onder de Engeland-specialisten. “De kleinere bedrijven die sporadisch naar Engeland exporteerden, doen de moeite niet meer sinds ze fytosanitaire en exportdocumenten moeten op maken. Deze handel is overgenomen door grotere spelers die specifiek op het Groot-Brittannië mikken.”

Ierland2

De Belgische export van sierteeltproducten naar Ierland daarentegen zit sterk in de lift. In de laatste vijf jaar is de exportwaarde richting Ierland verdrievoudigd. Dit is vooral te danken aan de export van boomkwekerijproducten, die meer dan 55 procent van de exportwaarde voor hun rekening nemen, gevolgd door perk- en balkonplanten, die goed zijn voor 33 procent. Volgens VLAM en de Vlaamse boomkwekers ligt er nog meer potentieel voor de Vlaamse sierteeltbedrijven in Ierland.

"Ierland heeft veel potentieel"

Dat is ook de mening van Tim Van Hulle van boomkwekerij Sylva uit Lievegem. Sylva behoorde samen met Allaert Nurseries, Boomkwekerij Marc De Raeve, Geka Plant, Greentraders, Neyt-Van Sante, Van der Auwera, Vanhulle B&C, BOWECO, Vandamme Sierplanten en Boomkwekerij Schepers tot de deelnemers aan de zakenreis. “Het is een vrij dynamische markt met een zeer grote economische groei gezien het nu het enige land in Europa is waar Engels de officiële taal is”, aldus Tim Van Hulle.

De boomkwekers kijken tevreden terug op de reis. Niet alleen viel de grote diversiteit en de kwaliteit van de Ierse boomkwekerijen hen op, ook zouden de Ierse telers openstaan voor samenwerking met de Vlamingen. “Dat is ook een doel van de reis, fysiek contacten leggen met (potentiële) klanten en de vraag in kaart brengen”, vertelt Van Causenbroeck.

De bestemming van de volgende VLAM-zakenreis is ook al bekend. Volgend jaar trekt de marketingorganisatie samen met Vlaamse boomkwekers naar Italië. “Ook dat is een interessante afzetmarkt waar op het moment veel gaande is”, klinkt het tot besluit.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek