Wijnmarkt krijgt opnieuw klappen in 2024
AnalyseDe wereldwijde wijnconsumptie is in 2024 met 3,3 procent gedaald tot 214,2 miljoen hectoliter, het laagste niveau sinds 1961. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). Ook de wijnproductie zit op het laagste peil in meer dan zestig jaar, te wijten aan extreem weer.
Voor het tweede jaar op rij hebben extreme weersomstandigheden en de bijhorende ziektedruk hun impact gehad op wijngaarden wereldwijd. De wijnproductie in 2024 lag 4,8 procent lager dan het jaar voordien – nochtans ook een rampjaar. De totale output van alle wijngaarden ter wereld bedraagt 225,8 miljoen hectoliter wijn. Dat is het laagste niveau sinds het jaar 1961 (219 miljoen hl), dat door lentevorst eveneens geboekstaafd staat als rampjaar.
Historisch rampjaar voor Frankrijk, Italië grootste wijnland
Wanneer we inzoomen op de Europese Unie, is het niet veel beter. Het totale productiecijfer van de Europese Unie, is meteen ook het laagste van de 21ste eeuw. Alle EU-landen samen zijn goed voor een productie van 138,3 miljoen hectoliter wijn. Dat is 3,5 procent minder dan in 2023. Zelfs in het povere jaar 2017 lag de productie hoger (141,5 miljoen hl).

Italië was in 2024 de grootste wijnproducent, gevolgd door Frankrijk en Spanje. Italië is één van de weinige landen dat, met een productie van 44,1 miljoen hectoliter, een stijging kent ten opzichte van 2023. Met 15 procent, welteverstaan. Het Italiaans productievolume van 2024 ligt echter nog steeds 6 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Vooral in het noorden van Italië werden wijngaarden geteisterd door extreem weer en hagelstormen.
Frankrijk, tweede in de ranglijst, beleeft een historisch rampjaar. Het land heeft 36,1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dat is 23,5 procent minder dan in 2023 en dus 17,9 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. Het is van 1957 geleden dat de wijnproductie zo laag was. Opnieuw is deze daling te wijten aan slecht weer. Eerst was er onophoudelijk regen met een hoge ziektedruk, voornamelijk valse meeldauw. Daarop volgde een povere bloei met lange periodes van droogte en hagelstormen.
Spanje is net als vorig jaar de derde grootste wijnproducent ter wereld, met een productievolume van 31 miljoen hectoliter. Dat is 2,6 miljoen hectoliter of 9,3 procent meer dan in 2023, maar ook hier zit men zwaar (-11,1%) onder het vijfjarig gemiddelde. De heropleving na 2023 is vooral te wijten aan relatief gunstige oogsten in Castilla-La Mancha and Extremadura. Droogte en watertekort blijft wel een problem in heel het land.
Wijnareaal neemt af
Naast Roemenië en Griekenland, is Italië het enige Europese land waar het wijnareaal is toegenomen. Alle andere EU-landen zien hun areaal dalen. In totale oppervlakte heeft Spanje nog steeds het grootste wijnareaal, met 930.000 hectare in 2024. Een afname van 1,5 procent tegenover 2023. Frankrijk heeft het tweede grootste areaal met 783.000 hectare, 0,7 procent minder dan het jaar voordien. Het land met de grootste productie, Italië, komt met zijn 728.000 hectare op de derde plaats.
Naast het extreme weer, is de totale oppervlakte aan wijngaarden in 2024 met 7,1 miljoen hectare gedaald, goed voor 0,6 procent van het wereldwijde areaal. Het is het vierde jaar op rij dat de wijnoppervlakte afneemt.

Moeten Europese wijnhuizen binnenkort uit een ander vaatje tappen?
20 augustus 2024Consument drinkt minder
Er wordt niet alleen minder wijn geproduceerd, maar ook minder gedronken. In 2024 bedraagt de wijnconsumptie naar schatting 214,2 miljoen hectoliter. Dat is een daling van 3,3 procent tegenover 2023, dat eveneens al een laag cijfer kende. OIV schrijft de verminderde vraag deels toe aan de economie. De consument kampte in 2024 nog met de gevolgen van de inflatie en ondanks de verminderde vraag, zijn de wijnprijzen niet gedaald. Dat komt omdat de misoogsten de verminderde vraag compenseren. Sterker nog: de consument betaalt gemiddeld 30 procent meer voor een fles wijn dan vijf jaar geleden. Veel mensen zijn hierdoor hun wijninkopen beginnen inperken. Zeker in sleutelmarkten zoals de Verenigde Staten is de vraag gedaald. De Amerikanen zagen hun wijnconsumptie in 2024 dalen met 5,8 procent.
Het handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump kan wellicht nog lagere consumptiecijfers betekenen in 2025, wanneer Amerikanen bovenop de prijs van ingevoerde wijn dure importtaksen moeten betalen. En invoeren moeten ze, want met een consumptie van 33,3 miljoen hectoliter en een productie van 21,1 miljoen hectoliter, is het land niet zelfvoorzienend.
Maar Amerika is niet het enige land waar men minder drinkt. China, een andere belangrijke markt, ziet de wijnconsumptie sinds 2018 elk jaar met zo'n twee miljoen hectoliter dalen.
In Europa, goed voor 48 procent van de wereldwijde consumptie, daalde het verbruik met 2,8 procent. Frankrijk zag zijn consumptie met 3,6 procent terugvallen. In Nederland spreekt men zelfs een daling van 8,1 procent. Alleen in Spanje en Portugal was er een lichte stijging.
Minder vraag, maar toch dure wijn
Maar het dalen van de wijnconsumptie is geen nieuw gegeven. Wanneer we de cijfers sinds het jaar 2000 raadplegen, zien we een negatieve trend die niet is ingezet – maar wel verergerd met de covidpandemie in 2020. In 2021 kreeg de wijnsector opnieuw een boost, wanneer de wereld het glas hief bij de heropening van de horeca. Een feestje van korte duur, want geopolitieke spanningen zoals de oorlog in Oekraïne, meerdere energiecrisissen en diverse logistieke problemen, deden de wijnprijzen pieken. Bijgevolg is een fles voor velen te duur geworden. Het hele consumentenlandschap lijdt onder een daling van de koopkracht, en dat is bij wijn niet anders.
Ondanks de lagere gedronken volumes, bleef de exportwaarde wel stabiel, op 35,9 miljard euro. Maar dat is dus te wijten aan de hogere prijzen. Italië zag zijn uitvoer stijgen, vooral door de populariteit van prosecco.

Bron: Eigen berichtgeving