Kamerplantteler uit Wommelgem genomineerd voor internationale 'Grower of the Year'-prijs

Dirk Mermans, kamerplantteler uit Wommelgem, behoort tot de negen genomineerden voor de internationale “Grower of the Year”-prijs. Criteria voor deelname zijn onder meer bedrijfsresultaat, innovatie, marktinzicht en duurzaamheid. Mermans lijkt op alle punten goed te scoren. Dat zijn bedrijf het behoorlijk doet in de sierteelt, waar veel bedrijven het moeilijk hebben, bewijzen ook zijn uitbreidingsplannen. De Antwerpse sierteler plant dit voorjaar een uitbreiding van zijn huidige serre en zet ook in op een eigen webshop.

16 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 16 januari 2024 21:53
Lees meer over:
Wim Mermans

“De prijs is goed voor een stukje naambekendheid, terwijl het uiteraard ook een welkome erkenning is voor onze inspanningen”, licht sierteler Dirk Mermans zijn kandidatuur voor Grower of the Year toe. Hij heeft zelf een dossier moeten indienen. De prijs wordt sinds 2009 georganiseerd door de internationale brancheorganisatie International Association of Horticultural Producers (AIPH) en kende al eerder Vlaamse winnaars. In 2009 won Sylva de hoofdprijs en in 2019 was het de eer aan Gediflora, bolchrysantenspecialist uit Oostnieuwkerke.

Mermans, die onder meer de groene kamerplanten Monstera, Philodendron, Shefflera en Aspidistra kweekt, deed al eerder mee in 2012. Toen won hij de bronzen plak. Dat jaar werd het podium gevormd door een sierteler uit Canada (goud) en een sierteeltbedrijf uit Australië (zilver). Juist het internationale karakter van de prijs spreekt de Antwerpse sierteler aan. “Het gros van onze productie gaat naar het buitenland.”

Dirk Mermans kamerplanten1
Dirk Mermans kamerplanten2

Aanbouw nieuwe serre

Dit jaar zal de productie in Wommelgem verder toe nemen. Mermans plant namelijk de nieuwbouw van één hectare serre aan zijn bestaande bedrijf van 3,25 hectare. “Eigenlijk hadden we vorig voorjaar al willen bouwen, maar door de vele regenval was het terrein onbegaanbaar”, vertelt de teler die zich niet heeft laten afschrikken door de energiecrisis. “Als de gasprijzen hoog zijn, kan ik ook de stroom duurder verkopen. Op die manier is de impact beperkt gebleven”

De teler maakt gebruik van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (wkk) die stroom, warmte en CO2 opwekt uit gas. De temperatuur in de serre is 20 graden, maar belichting past te teler nauwelijks toe waardoor hij de elektriciteit kan verkopen. Alhoewel de energiecrisis zijn bedrijfsresultaat beperkt heeft getroffen, is hij wel energiezuiniger gaan telen. Zo is zijn serre onder andere uitgerust met dubbele energiedoeken en heeft hij vorig jaar zonnepanelen geïnstalleerd.

Online verkoop aan particulieren

Zoals de energiecrisis zijn bedrijfsvoering impacteerde, deed de coronacrisis dat ook. Op het hoogtepunt van de pandemie lanceerde Mermans namelijk een online webwinkel, Plantlovers.eu. De online verkoop aan particulieren draaide vanaf het begin goed en de teler profiteerde daarbij ook van de populariteit van de Monstera variegata, destijds een heuse Instagram-hype. De hype van de plant sterkte de teler ook in zijn geloof in online marketing.

Alhoewel de plantenverkoop sinds corona wel is teruggezakt, is deze behoorlijk op niveau gebleven, vertelt de Antwerpse sierteler. “Tijdens corona waren bloemen en planten echt een hype. Dat is wel wat teruggevallen, maar je zult je verbazen over het aantal plantfanaten op de wereld. Het zijn deze liefhebbers over heel Europa waar Plantlovers zich op richt.

Mermans, die 25 personeelsleden in dienst heeft, hoort op 23 januari of hij deze keer wel met goud naar huis gaat in de Grower of the Year-competitie. Dit jaar komt de concurrentie uit de UK, Spanje, Nederland, Portugal en China. De prijzen worden uitgereikt op de internationale vakbeurs IPM in Essen (Duitsland).

Vlaamse siertelers maakten 2023 net wat groener
Uitgelicht
De gemiddelde Vlaamse sierteler is 55 jaar, heeft een bedrijf van 7,72 hectare groot en teelt grotendeels in openlucht. Dit en veel meer blijkt uit het jaaroverzicht van de be...
28 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek