De klop van de Knockwurst: hogere btw voor meer dierenwelzijn in Duitsland?

Vlees is haast niet weg te denken uit de Duitse gastronomie, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen Duitsers iets dieper in de buidel moeten tasten voor de Knockwurst bij hun Sauerkraut. Volgens de Duitse krant Bild heeft een brede alliantie van verenigingen en experts een voorstel voor een hoger btw-tarief op vlees op tafel gelegd bij de beleidsmakers. Dit zou geld moeten opleveren om de Duitse veehouderij drastisch om te gooien, met een grotere focus op dierenwelzijn.

15 april 2024 Ruben De Keyzer
DenAngelusBiefstuk

Het voorstel ligt voor bij de ‘Zukunftskommission Landwirschaft’ (ZKL), het belangrijkste Duitse landbouwbeleidsorgaan, waarin vertegenwoordigers zitten van Duitse boerenorganisaties, consumentenorganisaties en milieuverenigingen. Volgens de kernpuntennota, die Bild kon inkijken, pleiten ze voor een geleidelijke verhoging van het huidige btw-tarief van zeven procent op vlees (het verlaagde tarief in Duitsland) naar negentien procent (het standaardtarief). De opbrengst van deze btw-verhoging zou worden gebruikt om premies voor dierenwelzijn te financieren..

De groene landbouwminister Cem Özdemir laat aan Bild weten open te staan voor dit voorstel, op voorwaarde dat het ook gesteund wordt door de boeren. De minister ijvert al langer voor hogere vleesprijzen om de veehouderij te herstructureren. Duitsland wil zijn standaarden voor dierenwelzijn zo naar een hoger niveau tillen dan wat Europees verplicht is.

Voorzitter van de coöperatieve bank Raffeisen Franz-Jozef Holzenkamp (64) zegt in Bild dat het de wens is van de samenleving om de omstandigheden in de Duitse veehouderij te verbeteren tot “ver boven de normen van andere Europese landen.” Ook hij toont zich dus voorstander van de btw-oplossing.

Testaankoop: “Gezonde, duurzame voeding moet logische en betaalbare keuze zijn”
Uitgelicht
Groenten in de supermarkt zijn de afgelopen twee jaar een pak duurder geworden. Zo kostten wortelen in januari dit jaar gemiddeld een derde meer dan in januari 2022 en ajuinen...
5 februari 2024 Lees meer

Bron: Bild

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek