header.home link

Sommige deelnemers Florall sierteeltbeurs zien export op Rusland stokken

2 maart 2022

Florall in Waregem trok dinsdag zo’n 300 bezoekers. De regionale sierteeltbeurs telde minder exposanten dan vorige edities. Organisator AVBS, de sectorfederatie van de Vlaamse siertelers, legt de oorzaak hiervoor bij de bloeiende markt. Veel boomkwekers zijn deels uitverkocht en hebben daardoor op de beurs niets te tonen. Dit, inflatie en de oorlog in Oekraïne domineerden de beursgesprekken. Sommige exposanten zien hun export op Rusland stilvallen.

Lees meer over:
Florall2022_AVBS

De voorjaarseditie van sierteeltbeurs Florall in Waregem trok 61 producenten en een tiental toeleverings- en exportbedrijven als standhouder. Daarmee waren er minder exposanten aanwezig dan bij voorgaande edities. “Enkele gebruikelijke deelnemers verkozen om niet mee te doen, omdat hun productie voor dit voorjaar al verkocht was”, vertelt Miet Poppe, secretaris van AVBS, de sectorfederatie van de Vlaamse siertelers.

Ook bij de deelnemende siertelers – veel boomkwekers – waren positieve geluiden te horen over de markt. “We kunnen altijd nieuwe klanten gebruiken, maar de markt is inderdaad goed op het moment. Er zijn tekorten, waardoor we sterk stijgende grondstofkosten ook kunnen doorrekenen”, vertelt iemand van Boomkwekerij Peers in Ranst. “Beursdeelname is ook goed om het contact met klanten te onderhouden”, voegt hij eraan toe. De boomkweker maakt zich wel zorgen om de inflatie en de oplopende grondstofkosten.

Onzekerheid over inflatie en oorlog

De inflatie en ook de oorlog in Oekraïne baart meer bedrijven zorgen, zoals bijvoorbeeld boomkwekerij Willy De Nolf. “Zo’n tien procent van onze afzet gaat naar Rusland, Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken. Sinds het uitbreken van de oorlog ligt deze handel stil en is het sterk de vraag wat er met de bestellingen gaat gebeuren”, vertelt Lucas De Nolf, medezaakvoerder van de boomkwekerij.

Vooral boomkwekerijproducten, zoals coniferen, gaan die kant op. Het is te hopen dat het conflict snel opgelost raakt. Voor de handel, maar vooral ook voor het humanitaire leed

Miet Poppe - Secretaris AVBS

Poppe van AVBS geeft aan dat meer Vlaamse siertelers export op Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken hebben. Een gedeelte gaat rechtstreeks, een ander gedeelte gaat indirect via landen als Polen en Litouwen. “Vooral boomkwekerijproducten, zoals bijvoorbeeld coniferen, gaan die kant op. Het is te hopen dat het conflict snel opgelost raakt. Voor de handel, maar vooral ook voor het humanitaire leed aldaar.”

Willy De Nolf is een vast gezicht op de sierteeltbeurs. Deelname op de beurs is dan ook geen discussiepunt op het familiebedrijf. “Het zou gek zijn als wij er niet zouden zijn”, zegt De Nolf junior. “Ons bedrijf is gevestigd in Waregem. Voor ons is het als het ware een thuiswedstrijd."

Florall Award voor innovatieve planten

De boomkwekerij valt elk jaar in de prijzen bij de uitreiking van de Florall Awards. Waar het bedrijf vaak de eerste plaatsen inneemt, was het deze keer niet op het podium terug te vinden. “Je kunt niet altijd winnen. Wij gunnen het de anderen ook”, klinkt het sportief.

De Florall Award is een prijs voor een innovatieve plant of concept en wordt uitgereikt door een onafhankelijke jury bestaande uit experts uit de sector. Uit dertien inzendingen werd de Primula acaulis ‘Rubens’ van veredelaar Rudy Raes uit Destelbergen tot winnaar uitgeroepen. De jury vond de kleur vernieuwend en kon de unieke positionering en verrassende geur van de bloemen en de compacte bloeivorm appreciëren. “De plant vormt veel bloemen en de bloemblaadjes hebben franjes. Ook een meerwaarde is de stevigheid van de plant, die maakt dat ze weer en wind kan trotseren in de voorjaarsbloembakken.”

©AVBS_Primula acaulis Rubens Antique rose_Wouter de Meester

De tweede plaats ging naar de Nederlandse boomkweker R. van Opstal voor zijn Leucothoe axillaris ‘Opstal55’ die gekenmerkt wordt door zijn gekrulde blad. De bronzen medaille was voor de Vlaamse creatie van Bloemisterij Leybaert uit Moerbeke. De azaleateler heeft de Azalea Star Style op de markt gebracht, een azalea met stervormige bloemen. De compacte azalea bloeit in het voorjaar tot 4 weken lang en gedijt het best in de zon of bij halfschaduw. De winterharde Azalea is verkrijgbaar in 3 kleuren (roze, lila en wit). Het was de lilakleurige variant die op Florall in de prijzen viel.

©AVBS_Azalea Star Style White Lila Pink

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: AVBS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek