Ontbossing in Cerrado in Brazilië overstijgt die in Amazonegebied

nieuws

De ontbossing in de Cerrado in Brazilië, het savanneachtige gebied dat bekendstaat om zijn rijke biodiversiteit, is sterk toegenomen in 2023. Ze is voor het eerst zelfs groter dan de ontbossing in het Amazonegebied. Dat blijkt uit het jaarrapport van MapBiomas, een collectief van ngo's en Braziliaanse universiteiten. Toch is er ook goed nieuws: voor het eerst in vier jaar tijd nam de ontbossing in Brazilië af.

28 mei 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:

In de Cerrado, die ten zuidoosten van het Amazoneregenwoud ligt, werd meer dan 1,11 miljoen hectare bos gekapt, 68 procent meer dan vorig jaar, zegt MapBiomas. Het gaat om twee derde van de ontbossing in heel Brazilië, en ongeveer 2,4 keer de verwoesting die aangericht werd in het Amazonegebied, blijkt uit het rapport. Vorig jaar verdween 454.300 hectare bos in het Amazoneregenwoud, 62,2 procent minder dan in 2022.

Het is voor het eerst dat de ontbossing in de Cerrado, die zich uitstrekt over elf staten in het centrum en noordoosten van Brazilië, groter is dan die van het Amazonegebied sinds MapBiomas de data bijhoudt in 2019. MapBiomas gebruikt daarvoor verschillende cartografiesystemen via satelliet. 

Rol landbouw

"Het gezicht van ontbossing verandert in Brazilië. Ze concentreert zich in vegetatiezones die gedomineerd worden door savanne en prairie, en vermindert in junglegebied", zegt Tasso Azevedo, coördinator van MapBiomas. “Maar in bijna alle gevallen is de ontbossing in het land het gevolg van de expansie van landbouw", zegt MapBiomas. 

Bij meer dan 93 procent van de vernielingen was er "minstens een aanwijzing van illegaliteit" of onregelmatigheid, blijkt uit data van IPAM, het onderzoeksinstituut voor het Amazonegebied. Meer algemeen nam de ontbossing in Brazilië in 2023 voor het eerst af in vier jaar. Dat is 11,6 procent minder dan vorig jaar.

Europese ontbossingsverordening

Om de ontbossing tegen te gaan, heeft de Europese Unie een ontbossingsverordening aangenomen. Die bepaalt dat tegen 1 januari 2025 producten als soja, cacao, palmolie, koffie, rundvlees, maar ook hout, papier en rubber niet meer in de EU mogen verkocht worden als blijkt dat daarvoor bos is gekapt. Aan de hand van satellietbeelden moeten invoerders van grondstoffen kunnen bewijzen dat er voor 2021 geen bos stond op de velden waar hun producten vandaan komen.

Er worden evenwel vraagtekens gezet bij de snelheid waarmee de Europese Commissie die verordening wil implementeren. Een reeks sectorfederaties vreest voor ernstige verstoringen van de aanvoerlijnen omdat er nog veel onduidelijkheid is over het verplichte informatiesysteem waarop de satellietbeelden moeten opgeladen worden. “Zolang de Commissie haar huiswerk niet gemaakt heeft en het datasysteem nog niet op punt staat is het heel moeilijk voor onze sector om zich voor te bereiden op deze verordening”, zei de Belgian Feed Association (BFA) een paar maanden geleden.

Zorgen over implementatie van Europese ontbossingsverordening
Uitgelicht
De Europese verordening die de strijd tegen ontbossing wil aangaan, staat onder druk. Onder leiding van Oostenrijk zijn heel wat andere lidstaten vragende partij om de verorde...
2 april 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Beeld: Wervel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek