nieuws

België houdt stand in Europese veevoedermarkt, Nederland kent forse terugval

nieuws

België blijft met zijn zevende plaats stevig verankerd op de ranglijst van grootste veevoederproducenten in Europa, na Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Nederland. Vooral dat laatste land viel op door een sterke terugval in productie. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag van de Belgian Feed Association (BFA), dat zich baseert op het FEFAC Feed & Food report 2024.

Vandaag VILT-redactie
AVEVE_Veevoeder (7)

Tijdens de jaarvergadering van Belgian Feed Association (BFA), de Belgische federatie voor de diervoedersector, werd eerder dit jaar al gemeld dat de Belgische veevoederproductie vorig jaar een groei kende van 3,3 procent tot 6,7 miljoen ton. Deze stijging kwam er na drie jaren van krimp als gevolg van de dalende veestapel. Die afname werd volgens experts toegeschreven aan de lage prijzen voor onder andere rund- en varkensvlees (zoals tijdens de varkenscrisis van 2021 en 2022), de stikstofproblematiek en een gebrek aan rechtszekerheid. Hierdoor kozen veel veehouders ervoor hun veestapel in te krimpen of zelfs hun bedrijf stop te zetten.

Veevoederproductie

Met deze productie neemt België de zevende plaats in op de ranglijst van grootste Europese veevoederproducenten, een positie die het al een decennium inneemt. Volgens BFA is dat te danken aan de robuustheid van de veehouderij. “Ook de gunstige klimatologische en geografische omstandigheden spelen in ons voordeel”, aldus de federatie.

Lichte groei in Europa, Spanje blijft koploper

De Europese lijst wordt aangevoerd door Spanje, gevolgd door Duitsland en Frankrijk met een respectievelijke productie vorig jaar van 27,9 miljoen ton (-2,8% ten opzichte van 2023), 22,2 miljoen ton (+1,4) en 19,7 miljoen ton. Op Europees niveau groeide de veevoederproductie licht met 1,2 procent tot 267,8 miljoen ton. Vooral Ierland, Portugal en Denemarken, die de top tien afsluiten, kenden vorig jaar een opmerkelijke groei van de productie.

Nederlandse productie daalt met 21 procent

Een opvallende daler is Nederland dat vorig jaar 10,9 miljoen ton veevoer produceerde, maar liefst 21 procent minder dan in 2023 toen het volume nog 13,8 miljoen ton betrof. Daarmee zakt het onder Polen op de Europese ranglijst. “In Nederland hakt de vergunningenstop en het stikstofdossier er flink in. Veel bedrijven zijn hier gestopt en de veestapel is sterk teruggelopen”, analyseert Katrien D'hooghe, managing director van BFA.

Ook in België verwacht D’hooghe dat het stikstofbeleid op termijn een voelbare impact zal hebben. “Vorig jaar zagen we een lichte stijging in de productie van varkensvoeder, maar dat kwam vooral doordat varkenshouders hun dieren zwaarder afleverden vanwege de hoge vleesprijs. Als we naar de veestapel kijken, vooral naar het aantal varkens, dan is ook hier een daling ingezet. Verslechtert de economische situatie, dan ligt een verdere afname van de veevoederproductie voor de hand.”

Productie per diersoort veevoeder

Varkensvoeder blijft dominant in België

Spanje is koploper in zowel de productie van rundveevoeder als varkensvoeder, met respectievelijk 9,6 miljoen ton en 12,9 miljoen ton, terwijl Frankrijk zijn dominante positie in de productie van pluimveevoeder behoudt met 7,7 miljoen ton. In België neemt de varkensvoerproductie traditioneel een belangrijke plaats in met een aandeel van 49 procent in de totale veevoerproductie. Daarmee is alleen in Denemarken het aandeel varkensvoer groter dan in ons land. Juist omdat de varkenshouderij het sterkst onder druk staat in het stikstofdossier, waarschuwt D’hooghe dat de impact op de Belgische veevoedersector aanzienlijk kan zijn.

In Nederland hebben varkensvoer, rundveevoer en pluimveevoer een gelijkaardig aandeel van zo’n 30 procent in de veevoederproductie. Polen is daarentegen een echt pluimveevoederland. De productie van pluimveevoeder heeft een aandeel van 62 procent in de veevoederproductie. In Ierland staat de veevoederproductie in het teken van rundvee met een aandeel van 69 procent.

De verdeling van de Europese productie per diersoort blijft stabiel ten opzichte van 2022. Maar in tegenstelling tot 2022 is de pluimveevoedersector nu het grootste segment van de industriële mengvoederproductie in de EU27, met 49 miljoen ton, op de voet gevolgd door varkensvoeder met 47,7 miljoen ton en rundveevoeder met 42 miljoen ton.

Mondiale veevoederproductie, langlijst met grootste producenten

Wereldwijde veevoederproductie stijgt licht

Ook op wereldwijd niveau kende de veevoederproductie vorig jaar een lichte stijging met 1,2 procent tot 1.396,4 miljoen ton. Wereldwijd is pluimveevoeder veruit het grootste segment, goed voor 48 procent van de totale diervoederproductie in 2024. Varkensvoeder volgt met 26 procent, en rundveevoeder met 20 procent. De productie van pluimveevoeder groeide licht (+1%), terwijl varkensvoeder een beperkte daling kende (-1,5%), vooral door een verminderde vraag in China en Europa. Rundveevoeder bleef op een stabiel niveau.

Op het wereldtoneel is China veruit de grootste veevoederproducent met 315 miljoen ton in 2024, gevolgd door de Verenigde Staten (269,6 miljoen ton) en Brazilië (86,6 miljoen ton). Rusland neemt de zesde plaats in met 38,5 miljoen ton gevolgd door Spanje als grootste Europese producent.

Diervoederproductie daalt voor derde jaar op rij, maar BFA blijft optimistisch
Uitgelicht
De Belgische diervoederproductie is in 2023 met drie procent gedaald. Het gaat om de derde daling op rij. “Gezien de omstandigheden, zoals het gebrek aan toekomstperspectief,...
26 april 2024 Lees meer

Beeld: BFA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek