Mengvoedersector is blij met “boerenjaar” voor Belgische veehouderij

nieuws

De Belgische diervoedersector heeft 6,7 miljoen ton voeder geproduceerd in 2024. “Dat is een stijging van 3,3 procent tegenover 2023”, vertelt Katrien D’hooghe, managing director van de Belgian Feed Association. Lagere grondstoffenprijzen die bovendien vrij stabiel bleven in combinatie met behoorlijk hoge tot zeer hoge prijzen voor vlees, eieren en zuivel, maakten van 2024 “een boerenjaar” voor de Belgische veehouderij, zo zei BFA op de jaarlijkse algemene vergadering.

28 april 2025 Griet Lemaire
Katrien D'hooghe Rik Vandeputte BFA

Zwaardere varkens hebben meer voeder nodig

Na drie opeenvolgende jaren van dalingen in de productie knoopte de Belgische veevoedersector in 2024 opnieuw aan met groei. Die stijging is vooral te danken aan de goede prestaties in de varkenshouderij na jaren van dalingen: met eenzelfde veestapel werd maar liefst vier procent meer varkensvoeder geproduceerd dan vorig jaar. “Door de goede prijzen werden varkens vaak zwaarder afgeleverd aan het slachthuis. En om meer kilo’s vlees te produceren, heb je ook meer kilo’s voeder nodig”, verklaart D’hooghe. Varkensvoeders vormen het gros van de veevoederproductie in België: waar in Europa varkens, kippen en rundvee meestal ongeveer een derde van de productie uitmaken, gaat het bij ons om 50 procent varkensvoeders.

Pluimvee- en rundveevoeders kenden een meer bescheiden maar toch consistente groei van respectievelijk twee en één procent. De sterkste stijging kwam uit het segment diverse voeders, met een opvallende groei in petfood en paardenvoeders. De productie steeg er maar liefst met tien procent, maar die stijging weegt in de totale productie beperkt door omdat dit segment slechts een aandeel heeft van acht procent in de totale Belgische veevoederproductie.

Dalende grondstoffenprijzen en stijgende consumentenprijzen

Met een productie van 6,7 miljoen ton veevoeder realiseerden de Belgische veevoederbedrijven een gezamenlijke omzet van 6,3 miljard euro, een daling van drie procent in vergelijking met 2023. De omzetdaling is te verklaren door de dalende grondstoffenprijzen. “We hebben het afgelopen jaar heel stabiele grondstoffenprijzen gehad die bovendien op het laagste niveau lagen van de afgelopen vijf jaar”, aldus D’hooghe. Zij benadrukt dat de veevoedersector met een omzet van 6,3 miljard euro goed is voor acht procent van de totale omzet van de Belgische voedingsindustrie. “Dat is toch niet min”, klinkt het.

Die lagere veevoederprijzen vallen samen met prijzen die voor zowat alle dierlijke producten hoog tot zeer hoog lagen. “De prijzen voor braadkippen, eieren en vleesvee zitten allemaal op een topniveau. De melkprijs hield in 2024 goed stand en ook de varkensprijzen beginnen weer aan de klim”, legt BFA-voorzitter Rik Vandeputte uit. Volgens hem is er sprake van een kantelpunt. “Goedkoop voedsel is geen vanzelfsprekendheid meer. Maar pas op, dat betekent niet dat voeding ‘duur’ is. Het is gewoon iets duurder geworden. En dat is terecht. Onze klanten worden eindelijk betaald voor hun werk”, benadrukt hij. Vandeputte stelt vast dat de sector herademt en dat landbouwers opnieuw veerkracht toont.

Uitdagingen leiden tot consolidatie

“Maar toch blijven er vele uitdagingen”, klinkt het, “niet alleen op Europees niveau, maar ook in eigen land.” Uitdagingen als handelsbeperkingen, administratieve verplichtingen en stikstofreductie zetten druk op de rentabiliteit van de veevoedersector. Dat leidt volgens BFA in toenemende mate tot consolidatie. Tussen 2023 en 2024 daalde het aantal leden van de sectorfederatie van 133 naar 129. In april 2025 telt BFA nog maar 125 leden.

Het veevoederlandschap in België is, in tegenstelling tot onze buurlanden, nochtans vooral een kmo-landschap met familiebedrijven, maar die lijken het steeds moeilijker te krijgen. In 2024 produceerde twee procent van de leden 24 procent van het veevoeder. Acht procent van de grootste veevoederfabrikanten produceert ruim een derde van de totale Belgische productie. De kleinste 71 procent van de bedrijven, met een productie die onder de 50.000 ton ligt, is goed voor 16 procent van de productie.

Morgen focussen we onder meer op de impact van importheffingen en milieueisen op de Belgische veevoedersector.

Europese en Belgische soja-import in kaart: hoe (on)afhankelijk zijn we?
Uitgelicht
In de oplopende handelsspanningen met de Verenigde Staten overweegt de Europese Unie om importtarieven op Amerikaanse soja te heffen. Daarmee mikt de EU rechtstreeks op de Ame...
17 april 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek