Nieuwe tool berekent haalbaarheid insectenkweek
Het kweken van insecten is een (landbouw)activiteit die de jongste jaren veel interesse ontketent in Vlaanderen. Om nieuwe geïnteresseerde en startende kwekers op weg te helpen, ontwikkelde onderzoeks- en adviescentrum Inagro samen met nog vijf partners een uitgebreid infopakket. Ook werden er twee ‘haalbaarheidstools’ ontwikkeld die kwekers een eerste realistische inschatting aanbiedt van de productiekosten en arbeidsuren die gepaard gaan met het kweken van insecten.
Dat insecten op meerdere manieren aangewend kunnen worden in de landbouw is al langer geweten. Zo vormen ze een uitstekende eiwitbron voor mens en dier, zijn ze goede verwerkers van nevenstromen, kunnen ze ingezet worden voor de biologische gewasbescherming en leveren ze grondstoffen aan voor de bio-economie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat meer en meer mensen geïnteresseerd zijn in het kweken van insecten, al dan niet als extra tak op het bestaande landbouwbedrijf.
Gebrek aan kennis
Alleen ontbreekt vaak de kennis rond deze nieuwe kweek. Zo zijn er heel wat verschillen tussen de twee populairste kweekinsecten, de meelworm en de zwarte soldatenvlieg. Daarom worden kwekers aangeraden om vooraf goed te bestuderen wat welk insect nodig heeft en in welke tijdspanne er opbrengst verwacht kan worden. Daarnaast zijn er nog zaken zoals de afzetmarkt, plaats van productie en de kost van de kweek die niet over het hoofd mogen gezien worden maar waarover accurate informatie moeilijk te vinden is. Daarom werd vier jaar geleden het VLAIO-landbouwtraject Introsect gestart. Het doel van Introsect was om het gebrek aan kennis weg te werken en zo de onzekerheden bij landbouwers weg te nemen zodat insectenkweek geïntroduceerd kan worden als landbouwactiviteit in de primaire sector.
Eind deze maand loopt het project af en kunnen beginnende kwekers voortaan gratis op weg geholpen worden dankzij kweekhandleidingen, videolessen en twee haalbaarheidstools op maat van meelwormen en zwarte soldatenvliegen. Deze kennis en tools kwamen tot stand dankzij een samenwerking tussen Inagro, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en Thomas More, KULeuven, Hogeschool Vives.

Schat aan info
Tijdens het Introsect-project werden kweekhandleidingen en videolessen opgesteld om startende landbouwers een duidelijk beeld te geven van wat insecten kweken inhoudt. Daarnaast werden ook twee gratis tools in de vorm van een Excelbestand ontwikkeld die de haalbaarheid van meelwormen of zwarte soldatenvliegen op het landbouwbedrijf inschatten. Deze tool simuleert onder meer de lopende kosten, de totale productiekost en de arbeid die bij een kweek komt kijken.
Insecten in Vlaanderen
België kent 28 bedrijven die insecten kweken, verwerken of vermarkten. Bijna twee derde daarvan ligt in Vlaanderen waarbij West-Vlaanderen de meest actieve provincie is.
Bedrijven combineren meestal verschillende activiteiten op één bedrijf (productie, verwerking, vermarkting). Er zijn echter ook bedrijven die zich specialiseren in één kernactiviteit. 17 bedrijven produceren insecten, 12 bedrijven verwerken insecten en 14 bedrijven vermarkten insecten. De toepassingen van verwerking zijn uiteenlopend, zo worden er insecten gekweekt voor verwerking in humane voeding, veevoeding of voeding voor gezelschapsdieren (petfood).
Zelf ook geïnteresseerd in insectenkweek? Neem dan zeker een kijkje op de website van Inagro waar alle info van het Introspect-project gebundeld staat

Bron: Eigen berichtgeving