KU Leuven wil nieuwe luchtwasser, die stikstof omzet in waardevolle mest, zo snel mogelijk vermarkten

KU Leuven ontwikkelde een nieuwe chemische luchtwasser die een lager waterverbruik heeft en kwaliteitsvollere kunstmest produceert in vergelijking met de luchtwassers die vandaag op de markt zijn. Daarnaast is de luchtwasser ook grotendeels circulair aangezien de landbouwer de chemicaliën zelf kan produceren.

4 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2024 20:58 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
WhatsApp Image 2024-04-04 at 7.45.14 PM

Veel veehouders maken gebruik van luchtwassers om hun ammoniakuitstoot te reduceren. Er zijn verschillende types luchtwassers maar het principe is steeds hetzelfde: de lucht met ammoniak wordt uit de stal aangezogen en door een filter gestuurd, waar de lucht van de ammoniak gescheiden wordt met behulp van een wasvloeistof.

Wablief? Luchtwassers VILT TeeVee

Wablief? Luchtwassers

19 augustus 2023

Twee jaar geleden legde KU Leuven de gebruikelijke chemische luchtwasser onder de loep. “De chemische luchtwassers maken gebruik van zwavelzuur om de lucht te wassen. We merkten op dat dit proces heel veel water vraagt en veel waardevolle nutriënten verliest”, aldus Lander Hollevoet, projectverantwoordelijke van de nieuwe luchtwasser. “Het eindresultaat is een verdunde ammoniumsulfaatoplossing: een kunstmest met een lage concentratie aan ammoniak en ammonium in.”

Het onderzoeksteam van KU Leuven ruilde het zwavelzuur in voor salpeterzuur, waardoor ze het waterverbruik met 90 procent kunnen terugschroeven. “Bijkomend krijgen we een ammoniumnitraatoplossing, een geconcentreerde meststof waarvan de bemestingwaarde dubbel zo hoog is”, duidt Hollevoet. Uit de onderzoeksdata op de proefboerderij van KU Leuven lijkt de vernieuwde luchtwasser minstens even efficiënt te werken als de luchtwassers die nu op de markt te vinden zijn. Zo zou de nieuwe techniek tot 95 procent ammoniakuitstoot uit een gesloten stal kunnen neutraliseren. Volgens de onderzoekers zou de installatie ook perfect werken op half open stal.

Circulair en economisch terugverdienend

Alle nodige chemicaliën kunnen ook ter plaatse gemaakt worden door de landbouwer met behulp van een plasmareactor, ontworpen in samenwerking met professor Annemie Bogaerts van de Universiteit Antwerpen. “Dankzij de plasmareactor hoeven landbouwers geen chemicaliën meer te kopen en op te slaan”, legt Hollevoet uit. “Deze kunnen namelijk gemaakt worden uit zonne-energie en het stikstof- en zuurstofgas in de lucht.”

De luchtwasser, zonder de plasmareactor, zal een prijskaartje hebben dat te vergelijken is met andere luchtwassers. Als de landbouwer ook zelf de chemicaliën wil maken, zal een extra investering van toepassing zijn. Maar volgens de onderzoekers hangt er aan de investering ook een interessante terugverdiencapaciteit. “Naast het feit dat er heel wat minder kosten zullen zijn door het verminderd watergebruik, hoef je ook geen andere inputs meer aan te kopen”, klinkt het. “De plasmareactor is een zeer flexibel systeem dat werkt als een batterij. Wanneer er veel zonne-energie is of goedkopere elektriciteit, kan de reactor veel salpeterzuur aanmaken en opslaan in de luchtwasser zelf. Ook de output is economisch waardevol. In een stal van 1.000 varkens zou er jaarlijks 10 ton ammoniumnitraat kunnen geproduceerd worden. Het overschot aan geproduceerde mest dat de landbouwer zelf niet kwijt kan, zou in de toekomst misschien opgehaald kunnen worden en verdeeld worden onder omliggende boerderijen”, klinkt het.

Of deze nieuwe meststof onder renure of kunstmest zal vallen, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. “De wetgeving is nog niet helemaal duidelijk voor ons”, duidt Hollevoet. “Het spuiwater van de huidige chemische luchtwassers is erkend als kunstmest, dus we veronderstellen dat dit ook zo zal zijn voor ons.”

WhatsApp Image 2024-04-04 at 8.54.04 PM
WhatsApp Image 2024-04-04 at 8.54.03 PM

Laatste stap voor commercialisatie

De luchtwasser bevindt zich momenteel in de laatste stap van opschaling. Na veelvuldige tests in het labo en de opschaling naar een pilootopstelling, wordt de luchtwasser momenteel uitgetest op een varkensstal van 700 varkens op de proefboerderij. “De ontwikkeling is uiterst snel kunnen gebeuren”, legt coördinator van het project, professor bio-ingenieurswetenschappen Johan Martens (KU Leuven) uit. “Dit komt mede door de steun van de Vlaamse regering maar ook door de wetenschappers achter het project. De twee leidende ingenieur-wetenschappers hebben een chemische en procestechnologische achtergrond. Hun andere kijk op de zaken bracht een extra vaart in dit project.”

Het onderzoeksteam wil de luchtwasser nu zo snel mogelijk uitrollen in andere proefstallen om meer data te kunnen vergaren, maar wacht nog op het decreet dat dit ondersteunt. Het voorstel van decreet waarin onder meer de proefstalregeling zit, moet namelijk nog goedgekeurd worden door het Vlaams parlement. Eens er genoeg data verzameld zijn, kan de techniek aangemeld worden bij het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV). WeComV zal dan oordelen of de techniek met de voorgestelde reductiepercentages op de PAS-lijst kan komen. Daarna kan de luchtwasser gecommercialiseerd worden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek