Natuurpunt verzet zich tegen vergunning stal in Meldert

De lokale afdeling van Natuurpunt is niet van plan om zich zonder slag of stoot neer te leggen bij de beslissing van het provinciebestuur om varkenshouder Ronny Beullekens een milieu- en bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een stal in Meldert. Volgens voorzitter Hugo Abts werden procedurefouten gemaakt in dit fel betwiste dossier. De man wil naar de Raad van State stappen en alle afdelingen van Natuurpunt naar Meldert halen om te tonen hoe nefast de stal zal zijn voor landschap en leefomgeving.
7 februari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De lokale afdeling van Natuurpunt is niet van plan om zich zonder slag of stoot neer te leggen bij de beslissing van het provinciebestuur om varkenshouder Ronny Beullekens een milieu- en bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een stal in Meldert. Volgens voorzitter Hugo Abts werden procedurefouten gemaakt in dit fel betwiste dossier.

De varkensboer is van plan om een stal op te trekken voor 1.056 varkens. Bij Natuurpunt argumenteert men dat de beroepstermijnen nooit geafficheerd werden aan de Overhemstraat. Bovendien vindt de natuurvereniging het merkwaardig dat het gemeentebestuur eerst een beslissing nam, die vervolgens niet doorstuurde naar de provincie om ze uiteindelijk in te trekken. 

Dat de provincie een beslissing genomen heeft zonder advies van de gemeente, is volgens Natuurpunt juridisch betwistbaar. Voor Abts volstaat dit alvast om naar de Raad van State te stappen. De man wil ook alle afdelingen van Natuurpunt naar Meldert halen om te tonen hoe nefast de stal zal zijn voor landschap en leefomgeving.

Daar ziet de bestendige deputatie nochtans geen graten in. "De gekozen plaats is aanvaardbaar", aldus de gedeputeerden Jean-Pol Olbrechts (CD&V) en Julien Dekeyser (Open Vld). "De stal komt niet in landschappelijk waardevol gebied. Daarnaast gaat de aanvrager zorgen voor een goede landschappelijke integratie van de stal. Hierdoor zijn de redenen voor een weigering weggewerkt".

Abts is van oordeel dat dit standpunt niet compatibel is met het provinciaal beleid op het vlak van landinrichting. "Een waardevol en attractief landschap in Hoegaarden gaat verloren. Dat gebeurt net in een gemeente die het plattelandstoerisme hoog in haar vaandel voert".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek