17 miljoen euro voor observatie van plantengroei

De federale ministerraad heeft beslist om 17 miljoen euro uit te trekken voor het Centrum voor Beeldverwerking in Mol. Het CvB is de enige verdeler in de wereld van vegetatiegegevens van onze planeet die via satelliet worden verzameld. Met het geld kan het centrum zich verder ontwikkelen en minstens tot 2014 een toonaangevende rol blijven spelen, laat minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle weten.
7 februari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De federale regering trekt 17 miljoen euro uit voor het Centrum voor Beeldverwerking in Mol. Het CvB is de enige verdeler in de wereld van vegetatiegegevens van onze planeet die via satelliet worden verzameld. Met het geld kan het centrum minstens tot 2014 een toonaangevende rol blijven spelen, aldus minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle.

Het CvB is een onderdeel van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), dat sinds 2007 de enige wereldspeler is in de verzameling en verspreiding van vegetatiegegevens die via Europese aardobservatiesatellieten worden verkregen. Het instituut heeft wereldwijd 7.000 gebruikers, waaronder meteorologische organisaties in Afrika en Latijns-Amerika.

België werkt al sinds 1978 actief mee aan de ontwikkeling van aardobservatiesatellieten die voortdurend de vegetatie op de aarde volgen. Die observatiegegevens zijn belangrijk om in verschillende domeinen gepaste beleidsmaatregelen te nemen. Het VITO brengt voor Zuid-Amerika bijvoorbeeld de ontbossing van het Amazonewoud in kaart. Dankzij de observatie van de plantengroei worden ook de gevolgen van bosbranden duidelijk.

Voorts zijn deze observatiegegevens nodig voor de studie van de klimaatverandering, de voorspelling en bestrijding van epidemieën en insectenplagen, de studie van de evolutie van de eeuwige sneeuw en het smeltwater, de voorspelling van de jaarproductie van wijngaarden, enzovoort.

In dat kader werd overigens beslist om vanaf 2011 een volledig Belgische satelliet, de PROBA-V, te lanceren voor aardobservatie. Ook die gegevens zullen door het VITO worden verzameld en verspreid, stelt MR-minister Laruelle.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek