header.home link

“Mooie erkenning voor de landbouwsector door de IT-wereld”

De digitale klimaatscan binnenin het Klimrek-project heeft de Computable Award voor IT Project of the Year in Public Market gewonnen. Een tool waarmee de milieu-inspanningen van de landbouwers beter gestuurd kunnen worden en zichtbaar gemaakt worden. “Deze overwinning is een mooie erkenning voor de landbouwsector door de IT-wereld”, aldus Stephanie Van Weyenberg van het Instituut voor Landbouw- en Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

21 april 2023  – Laatste update 23 april 2023 20:26
cegeka en ilvo

Via de digitale klimaatscan kunnen landbouwers hun koolstofvoetafdruk en ruimere milieuimpact berekenen én maatregelen nemen om deze te verkleinen. Om de klimaatscan te kunnen uitvoeren, zijn allerhande bedrijfseigen gegevens nodig van de landbouwer. Die moest de landbouwer tot voor kort zelf handmatig invullen. Maar sinds vorig jaar kunnen de gegevens via het datadeelplatform voor de agrovoedingssector DjustConnect opgevraagd en ingelezen kan worden. Hierdoor gaat de klimaatscan veel sneller en is de info meer up-to-date en correct.

Dit project werd genomineerd door Computable omdat het volgens hen een mooi voorbeeld is hoe duurzaamheid en data elkaar de hand reiken en het de digitalisering in de agrovoedingssector versnelt. In de categorie ‘IT Project of the Year in Public Market’ waren tien projecten genomineerd uit het onderwijs, de zorg en overheid. Maar het was uiteindelijk de digitale klimaatscan, een project van ILVO, Boerenbond, VITO en DjustConnect die de award won. Luka Prada van CEGEKA en Stephanie Van Weyenberghe (ILVO) die beiden hun schouders onder DjustConnect zetten, mochten de award in ontvangst nemen. “Het is dankzij de vele sectororganisaties die het project ondersteund hebben, dat we op het podium stonden”, benadrukt Van Weyenberghe achteraf. “De klimaatscan is een echt sectorgebeuren en dat voelde je ook in de zaal. Het is een mooie erkenning voor de landbouwsector die de laatste tijd soms negatief in het nieuws kwam maar die elke dag bezig is met onze voedselproductie."

Meer info over het Klimrek-project kan je lezen op: www.klimrekproject.be

Datadeelplatform DjustConnect dijt uit
Uitgelicht
Sinds dit jaar kunnen gegevens van de melkfactuur van Milcobel automatische opgeladen worden naar het boekhoudpakket Focus van Boerenbond. De administratieve verlichting is on...
23 mei 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek