header.home link

“Minister, verlies de diversiteit van de landbouw niet uit het oog”

18 mei 2021

Het startschot van de Week van de Korte Keten laat een bittere nasmaak na door uitspraken van Vlaams Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA), betreurt Steunpunt Korte Keten. “Ze gaf in een interview aan VRT te kennen dat de korte keten hét duurzame landbouwmodel van de toekomst is. Dat kwam hard aan bij veel landbouwgezinnen in Vlaanderen”, klinkt het.

Lees meer over:

Zaterdag werd de Week van de Korte Keten afgetrapt, met onder meer een bezoek van minister Demir aan een melkveebedrijf in Limburg. Steunpunt Korte Keten is tevreden met de aandacht van de minister voor dit verdienmodel. “Maar het gaat nog altijd maar over een beperkt aantal landbouwbedrijven. We nodigen haar uit om de grote diversiteit van het Vlaamse landbouwlandschap niet uit het oog te verliezen”, zegt Caroline Audoor van het Steunpunt.

Eén model als zaligmakend naar voor schuiven, doet onrecht aan veel landbouwersgezinnen, zo stelt de begeleidingsdienst. “Er zijn immers zoveel manieren waarop landbouwers het bedrijf kunnen runnen. Elk bedrijf maakt die keuze op basis van de eigen mogelijkheden, vaardigheden en de context. Dé landbouwer of dé korte keten boer bestaat niet. Die vrijheid van ondernemen, uiteraard binnen de wettelijke kaders, is de rijkdom van onze regio”, aldus Audoor.

Dé landbouwer of dé korte keten boer bestaat niet

Caroline Audoor - Steunpunt Korte Keten

Het Steunpunt wijst er ook op dat de korte keten niet voor elke landbouwer is weggelegd. Het is een keuze die weloverwogen, met de harde cijfers in de hand, moet worden gemaakt en aan vele randvoorwaarden moet voldoen. “Het is één van de vele waardevolle, aanvullende bedrijfsmodellen. Een analyse van de cijfers leert dat het niet realistisch is om de voedselstrategie op één ‘nichemodel’ te baseren. Vlaanderen heeft diverse vormen van robuuste landbouwbedrijven nodig om de burgers van een kwalitatieve voedselvoorraad te verzekeren.”

Audoor benadrukt nog dat landbouwondernemers zich dag en nacht met passie inzetten om een goed en levensnoodzakelijk  product op ons bord te brengen. “Ook zij delen de zorg van de minister voor de kwaliteit van de leefomgeving zoals bodem, water, lucht, biodiversiteit. Daarom moeten we elke boer en elke boerin koesteren en waarderen zodat ze het blijven volhouden. Want de stiel is mooi, maar ook hard en onzeker.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek