Milieuraad maakt brandhout van uitbreiding Rooiveld

De provinciale milieuraad heeft tijdens het openbaar onderzoek over de uitbreiding van het crossterrein Rooiveld in Westerlo een aantal bezwaren ingediend tegen de plannen van het provinciebestuur. Volgens een meerderheid van de leden zitten er nog te veel onduidelijkheden in het dossier en wordt er te weinig rekening gehouden met de mogelijke effecten van de uitbreiding op de landbouw, de mens en de natuur.
22 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De provinciale milieuraad heeft tijdens het openbaar onderzoek over de uitbreiding van het crossterrein Rooiveld in Westerlo een aantal bezwaren ingediend tegen de plannen van het provinciebestuur. Volgens een meerderheid van de leden wordt onder meer onvoldoende rekening gehouden met de impact op de lokale landbouw.

De bezwaren hebben vooral een symbolische waarde, omdat de raad voor de eerste keer in zijn bestaan een formeel bezwaarschrift indiende. "Het was nooit zover gekomen als het provinciebestuur naar ons geluisterd had in een eerdere fase van het onderzoek", zegt Johan Vandewalle van Natuurpunt. Behalve milieuverenigingen zetelen in het adviesorgaan ook vertegenwoordigers van Unizo en Boerenbond.

De landbouworganisatie vreest dat een permanent motorcrossterrein een aanslag betekent op de lokale landbouw. "We willen dat de omgeving rond het Rooiveld als landbouwgebied wordt herbevestigd en dat aan de aaneensluiting van de gronden niet wordt geraakt", aldus Marlies Caeyers van Boerenbond.

In de ontwerpplannen van de provincie is sprake van een uitdieping van het terrein om de geluidsoverlast aan te pakken. "Maar dat zal de lawaaihinder niet uit de weg ruimen. Bovendien worden hierdoor problemen veroorzaakt met de waterhuishouding. Het terrein ligt immers in overstroombaar gebied", weet Vandewalle. 

Onder het oog van meer dan honderd aanwezigen verleende het gemeentebestuur van Westerlo eind vorig jaar een positief advies over de uitbouw van een permanent crossterrein. Daarbij was sprake van een uitbreiding van het terrein met zeventien hectare in plaats van de twintig hectare die oorspronkelijk werden vooropgesteld. Een plaatselijk actiecomité heeft meer dan 1.600 bezwaren verzameld.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek