Maatregelen goedgekeurd die landbouwers wapenen in strijd voor eerlijke prijzen
nieuwsDe federale regering heeft beslist om landbouwers meer wapens te geven in hun strijd voor eerlijke prijzen. Op vraag van landbouwminister David Clarinval (MR) werden vrijdag vier maatregelen goedgekeurd. Het gaat om beloftes die werden gedaan naar aanleiding van de aanhoudende boerenprotesten van de afgelopen maanden.
“We zijn de beloftes aan onze boeren nagekomen”, zo schrijft Clarinval op X. Dat doet hij nadat de ministerraad vandaag het licht op groen heeft gezet voor de voorstellen om landbouwers meer marktmacht te geven. Deze voorstellen zijn het resultaat van de onderhandelingen binnen de taskforce Agrovoeding tussen vertegenwoordigers van de landbouw- en de distributiesector.
In eerste instantie is het licht op groen gezet voor het principe van ‘prijstunnels’. Dat wil forse prijsschommelingen in de agrovoedingsketen onder controle houden. Concreet houdt dit in dat het Prijzenobservatorium voortaan alarm kan slaan als de prijzen bepaalde drempelwaarden overschrijden. Dan moet de sector samenkomen om een oplossing uit te dokteren. Een tweede maatregel die door de ministerraad is goedgekeurd, is de aanscherping van het verbod op verkopen met verlies. Dat zou in de toekomst alleen nog kunnen als de landbouwer daar mee akkoord gaat.
Daarnaast is er ook een maatregel goedgekeurd die komaf moet maken met een aantal oneerlijke praktijken die vandaag gangbaar zijn in de sector. Zo wordt ‘delisting’ verboden, een praktijk waarbij supermarkten producten uit de rekken halen om buitensporige eisen te stellen. Ze zullen dit in de toekomst alleen nog kunnen als ze daar een goede reden voor geven. Bijkomend mag een supermarkt die niet tevreden is van de geleverde producten, haar boete niet automatisch doorrekenen aan de boer.
In laatste instantie komt er ook nog een clausule voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer een landbouwer geraakt wordt door onvoorziene omstandigheden, zoals de energiecrisis, dan komt er een verplichting voor afnemers om in te stemmen met nieuwe prijsonderhandelingen. Vandaag kan dat niet. Heronderhandelen betekent evenwel niet dat supermarkten verplicht zijn om de prijs ook effectief te verhogen.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga