Taskforce Agrovoeding bereikt akkoord rond reeks dringende maatregelen

nieuws

Binnen de taskforce Agrovoeding is vrijdag een akkoord gesloten rond een reeks dringende maatregelen die een antwoord moeten bieden op de eisen van de landbouwers. Dat melden federaal minister van Landbouw David Clarinval, minister van Economie Pierre-Yves Dermagne en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand in een gemeenschappelijk persbericht.

3 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 3 maart 2024 21:16
taskforce agrovoeding

Drempels en brancheorganisaties

Eén van de maatregelen gaat over het vastleggen van de prijzen via de ontwikkeling van indicatoren. Voor elke sector zullen er drempels worden vastgelegd. Indien het Prijzenobservatorium vaststelt dat een drempel wordt overschreden, zal het een waarschuwingsmechanisme activeren, waarna het ketenoverleg en/of de leden die deel uitmaken van de sectorakkoorden zullen samenkomen om adequate antwoorden te bieden. 

Om dit mechanisme te laten functioneren, zullen verschillende brancheorganisaties worden opgericht, die elk een gedragscode, een gids met good practices en typebedingen voor hun contracten kunnen overeenkomen. Ook werd een versterking van het Prijzenobservatorium aangekondigd, net als een verfijning van de studies van het observatorium over de transmissie van de prijzen en de marges.

Verkopen met verlies en oorsprongsvermelding

Daarnaast is de taskforce akkoord gegaan met een versterking van het verbod op verkopen met verlies en met het verhogen van de zichtbaarheid van Belgische producten door een ondersteuning van de promotie en de marketing van die producten. 

De economische inspectie engageert zich bovendien om de controles te versterken rond de etikettering van levensmiddelen en de naleving van de verplichte oorsprongsvermelding, en om het indienen van anonieme klachten te faciliteren.

Losse eindjes

Naast de reeks maatregelen die werd afgeklopt, werd ook een aantal maatregelen op tafel gelegd waarover nog verder onderhandeld moet worden. Het gaat bijvoorbeeld om de versterking van het verbod op bepaalde deloyale praktijken zoals 'delisting': dreigen om producten uit de rekken te halen om buitensporige eisen te stellen. Ook het verbod om automatisch en zonder rechtvaardiging schadevergoedingen en boetes op te leggen blijft op tafel, net als het verbod om de heronderhandeling van contracten te weigeren wanneer de verkoper te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden. 

"Het was belangrijk om met alle actoren maatregelen uit te werken die nog geconcretiseerd kunnen worden voor de verkiezingen. Daarbij kijken wij er steeds op toe dat de maatregelen alleen de boeren ten goede komen door hun onderhandelingspositie te versterken. Wij zien er eveneens op toe dat de consument er niet de dupe van wordt", aldus Dermagne in een persbericht. "Dit pakket maatregelen is een belangrijke stap om een deftig inkomen te garanderen voor de boeren dankzij eerlijke handelspraktijken."

De taskforce met vertegenwoordigers van de landbouwers en van de distributiesector werd in het leven geroepen naar aanleiding van de boerenprotesten. Het eerste overleg vond drie weken geleden plaats. Sindsdien gingen werkgroepen rond specifieke domeinen aan de slag. Vrijdag kwam de volledige groep de hele namiddag samen. Ook de Vlaamse en Waalse ministers van Landbouw Jo Brouns en Willy Borsus schoven rond de tafel.

Wat heeft een week boerenprotest nu opgeleverd?
Uitgelicht
Een week lang lieten de landbouwers overal van zich horen. Economische knooppunten werden geblokkeerd, distributiecentra van warenhuizen gingen op slot en Brussel werd overspo...
5 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: X

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek