Limburgse boeren voelen zich in het nauw gedreven

De landbouwers in Belgisch en Nederlands Limburg voelen zich meer en meer bedreigd. De komende tien jaar vrezen ze ongeveer 60.000 hectare grond kwijt te spelen aan woningbouw, recreatie, bedrijfsterreinen en natuurgebieden. Dat zou volgens Chris Coenegrachts van Boerenbond en Noud Jansen van LLTB leiden tot een verlies van ruim 11.000 arbeidsplaatsen.
26 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De landbouwers in Belgisch en Nederlands Limburg voelen zich meer en meer bedreigd. De komende tien jaar vrezen ze ongeveer 60.000 hectare grond kwijt te spelen aan woningbouw, recreatie, bedrijfsterreinen en natuurgebieden. Dat zou volgens Chris Coenegrachts van Boerenbond en Noud Jansen van LLTB leiden tot een verlies van ruim 11.000 arbeidsplaatsen.

Volgens beide landbouworganisaties hebben de boeren in beide Limburgen de voorbije jaren al veel grond verloren. In Belgisch Limburg zou sinds 2000 ongeveer 4.700 hectare landbouwgrond verdwenen zijn als gevolg van gewestplanwijzigingen, natuurontwikkelingsprojecten, ontginningen, woningbouw en de ontwikkeling van industrieterreinen. In Nederlands Limburg bedroeg de afname tot voor kort zo'n 0,3 procent per jaar.

Ook de aanleg van grote infrastructuurwerken heeft volgens provinciaal Boerenbond-voorzitter Coenegrachts veel boeren grond gekost. "En als binnenkort het omleidingstracé van de Noord-Zuid-verbinding in Houthalen-Helchteren wordt aangelegd, zal dat ook weer ten koste gaan van meer dan 150 hectare landbouwgrond. Dat alles om het verlies van dertig hectare natuurgebied te compenseren. De natuurcompensaties zijn vaak sterk overdreven", luidt het in Het Belang van Limburg.

Bij Boerenbond leeft de vrees dat de landbouwers straks ook de dupe worden van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen in niet-herbevestigde gebieden. De voorbije maanden werd al zo'n 700 hectare landbouwgrond omgezet in natuur- en bosgebied. In het noorden van de provincie zou een landbouwareaal van 25.800 hectare zwaar ter discussie staan. "Nog maar 17.200 hectare is hier herbevestigd als agrarische grond. Dat is heel weinig", zegt Boerenbond-voorlichter Koen Vanheukelom.

In het zuiden van Limburg moet 20.000 van de in totaal 60.000 hectare landbouwgrond nog herbevestigd worden. "Hoewel een areaal van 40.000 hectare al herbevestigd is, blijft de milieubeweging zich roeren over dit gebied", aldus Vanheukelom. Provinciaal voorzitter Coenegrachts wil graag met de natuurjongens rond de tafel zitten om tot een ruil tussen landbouw- en natuurgebied te komen.

Voorts wil Boerenbond in Limburg scherper gaan letten op de plannen voor nieuwe bedrijfsterreinen. "Er blijven nog te veel terreinen onderbenut. Eerst moet die capaciteit opgevuld worden vooraleer nieuwe industriezones aan te wijzen", besluit Coenegrachts.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek