header.home link

Landsbond Pluimvee wil af van vleesbenamingen voor plantaardige producten

12 juli 2022

Landsbond Pluimvee vraagt de FOD Economie om dringend op de proppen te komen met definitieve richtlijnen voor het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige producten. De Landsbond doet deze oproep naar aanleiding van een nieuwe reclamecampagne van Quick voor de ‘Chicken Filet Veggie’, een burger waar er helemaal geen kip is in verwerkt. “Puur consumentenbedrog”, aldus de Landsbond Pluimvee.

Lees meer over:
hamburgervleesversusveggievegetarischbenaming-1250

Vorig jaar besliste het Europees Parlement dat elke lidstaat zelf de regels met de benamingen van vlees- en melkvervangers mag bepalen. Waarbij de FOD Economie op korte tijd met definitieve richtlijnen zou komen om het gebruik van vleesbenamingen, verwijzend naar het dier of een onderdeel ervan, te verbieden voor plantaardige producten.

Poulettekes’ of ‘Speckskes’ zouden dan voltooid verleden tijd zijn, eveneens vage verwijzingen zouden niet meer toegelaten worden. Namen die verwijzen naar de vorm - waaronder (noten) burger, (vegan) schnitzel, (vegetarische) worst,… - van vleesproducten, zouden wel nog toegelaten blijven, zolang er een duidelijke verwijzing is dat ze plantaardig zijn.

Misleiding

screenshotquickveggiekipburgervleesbenaming-1426

In de campagne van Quick wordt zowel het dier, als het onderdeel - filet - ervan vermeld. “Filet is het duurste en beste onderdeel van de hele kip en is het meest gegeerd in Europa. Wij zijn zeker niet tegen vegetarische producten, alleen vinden wij het niet kunnen dat ze hun product beter in de markt willen zetten door er gekende vleesbenamingen aan toe te kennen waardoor ze de consument misleiden. In hun ‘Chicken Filet Veggie’-burger zit er namelijk geen gram kip, maar betreft het louter een quornburger. Dringend duidelijke richtlijnen zijn zodoende nodig om dit consumentenbedrog een halt toe te roepen”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek