Labo ontwikkelt test om PFOS op te sporen in voeding

Ecca, een laboratorium uit Merelbeke heeft een nieuwe methode gevonden om PFOS op te sporen in voeding. Nu is het nog wachten op de goedkeuring van het Federaal Voedselagentschap FAVV.

23 juni 2021  – Laatste update 23 juni 2021 11:52
Lees meer over:
kip-pluimvee-hen-leghen-1280

De chemische stof PFOS, die plots algemeen bekend is geworden door de vervuiling in Antwerpen, kon al vastgesteld worden in water en bodems. Maar wat met het voedsel die in besmette bodems geproduceerd wordt, denk aan de landbouwgewassen, maar ook aan eieren van de rondscharrelende kippen in privétuinen.

Het Merelbeekse labo Ecca heeft nu een nieuwe methode ontwikkeld om de schadelijke chemische stof op te sporen. Hiervoor worden bestaande toestellen ingezet, die gebruikt worden om bijvoorbeeld het gehalte vitamines te meten. “De jongste weken werkten we aan een methode om stalen te testen op de aanwezigheid van PFAS-stoffen, zoals PFOS”, vertelt gedelegeerd bestuurder Tom Benijts aan Het Nieuwsblad.

PFOS stapelt zich op in eiwitten. De test is zo ontworpen dat er verschillende voedingswaren kunnen onderzocht worden, zoals eieren, vlees of vis. Bedrijven uit de voedingsindustrie zullen er kunnen aankloppen om hun grondstoffen te controleren, maar ook tuiniers kunnen er in principe terecht met de eieren van hun kippen.

Het bedrijf wacht enkel nog op de goedkeuring van het FAVV. “Door onze wetenschappelijke inzichten te delen, willen we mee de gezondheid van mens dier beschermen en het PFAS-probleem oplossen”, besluit Benijts.

Zullen tuiniers rond Zwijndrecht ooit nog de groenten of eieren uit eigen tuin kunnen eten?

Stijn Overloop - Directeur Velt

Velt: "Onzekerheid troef voor tuiniers"

De test zou wel eens soelaas kunnen brengen voor de vele tuiniers die rond het vervuilde gebied actief zijn. De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) vreest immers dat PFOS voor hen veel roet in het eten zal gooien. “Er zijn in de getroffen regio rond Zwijndrecht heel wat tuiniers actief in eigen tuin, en voor hen stelt deze vervuiling grote onzekerheid of ze nog ooit groenten of eieren uit eigen tuin kunnen eten en wat de gevolgen zijn voor hun gezondheid en die van hun huisdieren”, zegt directeur Stijn Overloop.

Maar ook rijzen er talrijke vragen, want kippen stoppen niet met eieren leggen omwille van de maatregelen. “Waar kan je met de eieren naartoe, wat als je wil stoppen met kippen houden, wat doe ik met de groenten die ik nu oogst, wat doe ik met mijn composthoop? Waar kan PFOS allemaal in zitten als mijn bodem vervuild is? Een deel van de antwoorden vind je op de website van de Vlaamse overheid. Registreer alvast de eieren die je niet meer kan eten op de ludieke website eikes.be, die telt hoeveel eieren 3M de buurtbewoners nog schuldig is”, raadt Overloop aan.

Waarom komt dat nu pas naar boven?

Velt betreurt de onduidelijkheid bij de overheid. “Als ecologische tuiniersvereniging zijn we bezorgd over het gezondheidsrisico maar ook verontwaardigd vermits er al van in 2004 signalen zijn dat er PFOS-vervuiling is”, aldus Overloop. “Die beperkt zich bovendien niet tot de site van de chemische fabriek 3M en ook dat is al jaren duidelijk. Voor de tuiniers die schade ondervinden, zoals geen eigen moestuin of eieren meer, verwachten we dat ze daarvoor vergoed zullen worden.”

Velt staat de tuiniers uit de regio bij. Meer info op de website van Velt.

Bron: Het Nieuwsblad / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek