Inex en Colruyt Group willen samen met boeren Boni-melkproducten verduurzamen
nieuwsZuivelbedrijf Inex en Colruyt Group verlengen hun samenwerking rond Boni-melkproducten met drie jaar. Waar in het verleden vooral werd ingezet op een stabiele melkprijs, staat duurzaamheid nu centraal. Beide bedrijven willen samen met melkveehouders de CO₂-uitstoot in de volledige zuivelketen verlagen. Hiervoor wordt bij de leveranciers van Inex momenteel een klimaatscan uitgevoerd, die dient als nulmeting en basis voor toekomstige duurzaamheidsdoelstellingen.
Van vaste melkprijs naar duurzame samenwerking
Vijf jaar geleden bood Colruyt Group melkveehouders van Inex een reddingsboei aan in de vorm van een vaste melkprijs, in een periode waarin de zuivelsector zwaar onder druk stond. De retailgroep engageerde zich om gedurende vijf jaar melk aan te kopen voor haar Boni-huismerk, tegen een prijs van 34,76 cent per liter. “Alsof het gisteren was, herinner ik me dat nog”, zegt Inex-CEO Steven Dierickx.
Die vaste prijs bood aanvankelijk rust, maar werd al snel een last. Na de coronapandemie stegen zowel de melkprijs als de kosten voor melkveehouders fors, waardoor de afgesproken prijs niet langer voldeed. Sindsdien is de samenwerking aangepast en wordt er op basis van marktprijzen gewerkt. “We volgen nu al drie jaar de markt”, vertelt Gunther Uyttenhove, verantwoordelijk voor landbouwbeleid bij Colruyt Group.

Colruyt en Inex gaan voor een stabiele melkprijs
1 april 2019Duurzaamheid als rode draad
Beide partijen zijn tevreden over de samenwerking en verlengen die nu met drie jaar. “Het nieuwe contract moet opnieuw stabiliteit en zekerheid bieden voor alle betrokkenen”, klinkt het. In 2019 leverden 328 melkveehouders zo’n 30 miljoen liter melk aan Colruyt via Inex. “De Inex-leveranciers leveren een aanzienlijk aandeel van de Boni-melk.”
In de komende periode wordt de focus verlegd van prijszekerheid naar duurzaamheid. Samen met melkveehouders willen Inex en Colruyt initiatieven ontwikkelen om de CO₂-uitstoot terug te dringen. “Duurzaamheid en het verlagen van de klimaatimpact blijven een grote uitdaging binnen de hele keten”, aldus Colruyt Group, dat eerder al gelijkaardige initiatieven lanceerde in de rundvleessector. Zo wordt via Vlaams Hoeverund gewerkt met koolstofboeren en regeneratieve landbouw.
Eerst meten, dan sturen
Voor het zuivelproject zijn nog geen concrete duurzaamheidsdoelen geformuleerd. “We starten met het in kaart brengen van de huidige situatie”, zegt Uyttenhove. Dit gebeurt via de Klimrek-klimaatscan die de komende maanden wordt uitgevoerd bij de melkveehouders van Inex. “Op basis van die inzichten willen we samen met de boeren werken aan haalbare en gedragen doelstellingen op zowel korte als lange termijn”, vult Steven Dierickx aan.
“We willen de fierheid van de Belgische melkveehouder tastbaar maken voor onze klanten”, zegt Uyttenhove. “Deze samenwerking versterkt niet alleen onze relatie met de landbouwsector, maar onderstreept ook onze ambitie om als retailer een voorbeeldrol te spelen in de verduurzaming van de voedingsindustrie.”
De verduurzamingsplannen verlopen in nauwe samenwerking met de melkveehouders en zijn volledig vrijwillig. Tijdens Agriflanders begin dit jaar deed Inex al een oproep aan leveranciers om deel te nemen aan de klimaatscan, die werd ontwikkeld door ILVO. “Onze leveranciers reageren enthousiast: drie bedrijven op de vier doen vrijwillig mee”, aldus Dierickx.

Financiële stimulansen nog niet concreet
Of er op termijn ook financiële prikkels komen voor duurzame inspanningen op het erf, is nog niet duidelijk. “We starten met het verzamelen en delen van data”, legt Uyttenhove uit. “We geloven dat we elkaar kunnen versterken en slimmer maken door kennis te delen. Zo kunnen we doelgericht actie ondernemen en aantoonbare resultaten boeken.”
Ook Royal A-ware zet in op klimaat
Inex is niet het enige zuivelbedrijf dat werk maakt van duurzaamheid. Enkele maanden geleden kondigde Royal A-ware aan dat het de tool Farmdesk wil inzetten bij haar Belgische melkveehouders. Deze tool brengt de uitstoot van broeikasgassen op landbouwbedrijven in kaart en helpt boeren om die te verminderen.