nieuws

Arvesta ondertekent manifest voor duurzame tarweteelt

nieuws

Arvesta heeft het manifest van het Sustainable Wheat Initiative Europe ondertekend. Dit Europees samenwerkingsverband wil tegen 2050 een regeneratief en klimaatneutraal graansysteem realiseren, met als eerste doelstelling 30 procent minder emissies tegen 2030.

gisteren VILT-redactie
Lees meer over:
Niek Esther signed Manifesto1

Met haar handtekening engageert Arvesta zich als Belgische partner om duurzame tarweteelt te stimuleren via regeneratieve landbouw en carbon farming. CEO Niek Depoorter zette afgelopen week zijn handtekening onder het engagement: “Bij Arvesta geloven we dat duurzame innovatie de sleutel is tot een toekomstbestendige landbouw. Deze stap onderstreept ons engagement om de lokale landbouw sterk en duurzaam te houden.”

Het Sustainable Wheat Initiative Europe, gecoördineerd door de European Association of Industrial Bakeries (AIBI), steunt landbouwers in de transitie naar regeneratieve teelt.

50.000 hectare duurzame tarwe tegen 2030

Arvesta wil de komende jaren fors investeren in regeneratieve landbouw en carbon farming. “Door de inzet van regeneratieve technieken zorgen we sinds 2021 samen met boeren voor CO₂-opslag in de bodem en een verminderde uitstoot tijdens de tarweteelt. Dochterbedrijf Aveve streeft ernaar om in de toekomst 100 procent van haar bloem uit carbon farming te halen”, klinkt het.

De aanpak steunt op drie pijlers. Ten eerste wil men minder CO₂-uitstoot door een lagere inzet van meststoffen, minder intensieve grondbewerking en een ruimere gewasrotatie met onder meer vlinderbloemigen. Een andere doelstelling is meer CO₂-opslag dankzij verbeterde bodemkwaliteit, maximale bodembedekking en een hoger gehalte aan organische stof. Tot slot focust men op samenwerking met de landbouwers.

Wat begon met drie pilootbedrijven is intussen uitgegroeid tot 90 deelnemende boeren. Tegen 2030 mikt Arvesta op 500 landbouwers, goed voor 50.000 hectare duurzame teelt en 50.000 ton graan met een gecertificeerde koolstofvoetafdruk.

Urgentie voor de sector

De Europese industriële bakkerijsector (AIBI) verbruikt jaarlijks 25 miljoen ton tarwe, goed voor een uitstoot van 12,5 miljoen ton CO₂-equivalenten. Opvallend: 64 procent van de uitstoot gebeurt vóór het meel de bakkerij bereikt, wat neerkomt op ongeveer 1 tot 1,25 kilogram CO₂ per brood van 500 gram. Bovendien vraagt de productie van 1 kilogram tarwe 900 tot 2.000 liter water. “Als sector willen we onze verantwoordelijkheid nemen om boeren te ondersteunen in de overgang naar duurzame landbouw. Alleen zo kunnen we onze klimaatdoelen halen en de veerkracht van de Europese broodketen beschermen”, aldus Jean-Manuel Lévêque, voorzitter van AIBI.

Brede steun in Europa

Intussen hebben meer dan 40 bedrijven het manifest van het Sustainable Wheat Initiative Europe ondertekend. Daarmee krijgt de beweging voor een klimaatbestendige en regeneratieve Europese graanketen steeds meer draagvlak.

Fegra noteert goede graanoogst na jaren tegenslag
Uitgelicht
De graanboeren trekken voor één keer niet het kortste strootje. Fegra, de federatie van de Belgische graanhandel, noteert in 2025 een aanzienlijk betere oogst dan de voorbije...
gisteren Lees meer

Beeld: Arvesta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek