Inagro opent dakserre voor onderzoek naar teelttechnieken en stadstuinbouw

Inagro en provincie West-Vlaanderen hebben vrijdag de onderzoeksserre Agrotopia officieel geopend. In die nieuwe serre in Roeselare zal onderzoeks- en adviescentrum Inagro onderzoek doen naar de nieuwste teelttechnieken en professionele glas- en stadstuinbouw. “De dakserre wordt een stuwende kracht voor innovatie in de sector”, aldus gedeputeerde Bart Naeyaert.

24 september 2021  – Laatste update 24 september 2021 14:35
agrotopia-inagro-dakserre-1250

Agrotopia moet een locatie vormen voor praktijkonderzoek en ontwikkeling van innovatieve technieken voor glas- en stadstuinbouw. In de serre van 9.000 vierkante meter op het dak van de kistenloods van de REO Veiling zal Inagro ook de mogelijkheden van professionele urban farming onderzoeken. 

Kansen voor urban farming

Met Agrotopia opent Inagro de grootste dakserre van Europa voor onderzoek in hydrocultuur. In de 6000 m² teeltoppervlak is dan ook geen korrel grond te bespeuren. Hydroteelt biedt de mogelijkheid om kwalitatieve gewassen te produceren en de milieu-impact te verkleinen. Het helpt telers om de huidige uitdagingen in efficiënte teeltpraktijken, circulair watergebruik en gewasbescherming aan te gaan en levert voordelen op, zoals een hogere opbrengst en ergonomie.

Dankzij de locatie van de serre wordt ook geëxperimenteerd met stadstuinbouw. "Zo gebruiken we restwarmte van de omliggende bedrijven en gaan we aan de slag met restwaterstromen", vertelt Mia Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder van Inagro. Agrotopia wil ook inzetten op efficiënt ruimtegebruik. "We bouwden een verticale gevelserre waar er zal geteeld worden tot op tien meter hoogte."

agrotopia-inagro-dakserre-2-1250

Dankzij de nabijheid bij producenten en afnemers van verse groenten vormt de dakserre ook een uniek knooppunt voor kennisuitwisseling en demonstratie door middel van een expozone, demo-opstellingen in de teeltcompartimenten, het stadstuinbouwplein en het auditorium. Zo zijn een tiental bedrijven al aanwezig in de serre om hun technologie of kennis te delen met de sector. “Via bezoekerscorridors krijgt ook het publiek de mogelijkheid om kennis te maken met de glastuinbouw. Wederzijds begrip tussen boer en burger is dan ook een vereiste om landbouw verder alle kansen te geven in de toekomst”, aldus Demeulemeester. “De glastuinbouw is een groeiende sector die nog voor heel wat uitdagingen staat en daar willen wij ons met ons onderzoek op richten.”

Moestuin van Europa

West-Vlaanderen is niet alleen de belangrijkste land- en tuinbouwprovincie van Vlaanderen, goed voor bijna 20 procent van de omzet in deze sector. De streek rond Roeselare wordt ook wel “de moestuin van Europa” genoemd. Een derde van alle diepvriesgroenten die in Europa verkocht worden, komt uit de streek. Ook REO Veiling voorziet een belangrijke afzetmarkt voor de groenteteelt.

Tot ver buiten de provinciegrenzen wordt de Roeselaarse dakserre dan ook een hotspot voor praktijkgerichte kennis en technologie. “Dankzij Agrotopia legt Inagro heel wat waardevolle contacten in heel Europa, met mensen die actief zijn in stadslandbouw en serreteelt. Zo wordt Agrotopia een stofzuiger voor nieuwe (Europese) onderzoeksprojecten en samenwerking”, stelt West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Visserij, Bart Naeyaert. In 2020 kreeg Agrotopia al een officiële erkenning van het Europese Netwerk van Living Labs, dat living labs definieert als gebruikersgerichte, open ecosystemen die innovatie bewerkstelligen via cocreatie in praktijkomstandigheden.

agrotopia-inagro-dakserre-3-1250

Festival uit de startblokken

De officiële opening van de onderzoeksserre is tegelijk de start van het festival “Agrotopia, een festival van de toekomst”. Via dat festival wil de provincie het grote publiek meenemen in de ontdekking van nieuwe smaken, productieprocessen en innovaties. Verder kunnen ook scholen er terecht voor workshops en kunnen professionele bezoekers er stakeholderevents bijwonen. "Wij willen onderzoek doen om op een steeds duurzamere manier gezonde, verse groenten te telen dichtbij de consument", vertelt Demeulemeester. 

De provincie schakelde 3 curatoren in die wetenschappen en technologie op een toegankelijke manier moeten vertalen naar het publiek. Tv-maker en comedian Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel cureren workshops, bouwen een expo met interactieve installaties en brengen ook verschillende shows. Zo werkte Henk Rijckaert de expo 'Pretpark voor Planten' uit met interactieve installaties. Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel werken de shows uit.

Het festival vindt plaats van 25 september tot en met zondag 3 oktober. Meer info op Agrotopia.be.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek