header.home link

Dakserre én festival Agrotopia zetten landbouw van de toekomst op de kaart

31 augustus 2021

Samen met de opening van de nieuwe gloednieuwe dakserre Agrotopia in Roeselare, organiseert provincie West-Vlaanderen ook het gelijknamige Festival van de Toekomst. Van 25 september tot 3 oktober kan het grote publiek kennismaken met innovaties en technologieën uit de landbouwsector.

Agrotopia is de nieuwe onderzoeks- en demonstratieserre van Inagro op het dak van de kistenloods van de REO Veiling in Roeselare. De kennishub van 6.000 m² teeltoppervlakte moet een blikvanger worden voor onderzoek en innovaties in de glastuinbouw en professionele stadslandbouw.

Uitgelicht

Dakserre Agrotopia krijgt Europese erkenning als living lab

nieuws
29 januari 2021 Lees meer

De nieuwe serre, die vorig jaar ook een erkenning als Living lab binnenrijfde, is er gekomen om te kunnen voldoen aan de hedendaagse onderzoeksnoden. “In glastuinbouw is hydrocultuur de toekomst, met toepassing van kunstmatige belichting, en daar is de bestaande serre op de Inagrosite in Beitem niet op voorzien”, legt Peter Bleyaert uit, onderzoeksleider tuinbouw onder afdekking bij Inagro.

Het idee om de serre op de nieuwe kistenloods te bouwen, komt van de REO Veiling zelf. Het opent niet alleen perspectieven om professioneel stadslandbouw te onderzoeken. “We spelen ook meteen in op de nood aan ruimte voor glastuinbouw”, vertelt Rik Decadt, directeur productie van REO. Door zijn dagelijkse contacten met telers kent hij de uitdagingen uit de sector als geen ander.

Festival van de Toekomst

De nieuwe dakserre Agrotopia wordt op 24 september feestelijk geopend. Hetzelfde weekend geeft provincie West-Vlaanderen ook het startschot van het gelijknamige Festival van de Toekomst, dat tot 3 oktober doorgaat. “Aan de voet van de serre wordt een speels universum gecreëerd met als centraal thema ‘de voeding en landbouw van de toekomst’”, aldus de provincie. “Via een leuke festivalformule willen we het grote publiek én scholen meenemen op een ontdekkingstocht naar nieuwe smaken, productieprocessen en vindingrijke innovaties.”  

Hiervoor neemt de provincie drie bekende gezichten onder de arm: tv-maker en comedian Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel. “Met hun geestige flair, stevige kennis en vrolijke stijl kunnen zij wetenschappen en technologie op de meest toegankelijke manier vertalen naar jong en oud”, klinkt het.

Er staan beide weekends tal van activiteiten op het programma. Zo nodigen Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel tijdens de ‘Wijze wetenschapsshows’ verschillende gasten uit, zoals Miss België 2020 Celine Van Ouytsel, Margriet Hermans, wetenschapper Nathalie Leys en stand-upcomedian William Boeva. Lieven Scheire brengt elke avond ook zijn nieuwe voorstelling ‘Technoboer’, speciaal geschreven voor het Agrotopia-festival. Op zondagmorgen antwoordt hij op de wetenschapsvragen van 8- tot 14-jarigen.

Verder kan het publiek letterlijk komen proeven van de toekomst in de geanimeerde cateringzone, met een frietkanon en een zoektocht in aangevulde realiteit (AR) naar groenten en fruit. Op het menu staan o.a. burgers met crumble van krekels of gevulde pasta met wat meelwormen. 

Alle info over het festival, de shows en de dakserre vind je via de website van Agrotopia.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek