header.home link

Vlaanderen krijgt gloednieuw Food Innovation Park

1 juli 2021

Vlaams minister voor Landbouw en Innovatie Hilde Crevits gaf samen met Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen en Kris Declerck, burgemeester van Roeselare, de eerste spadesteek voor het eerste gebouw op het wetenschapspark ‘Food Innovation Park’ in Roeselare. “Vandaag geven we niet alleen de eerste spadesteek van een heus nieuw wetenschapspark in Roeselare, het is ook het begin van een nieuwe, veelbelovende volgende stap in het onderzoek naar voeding en gezondheid”, reageert de minister

Lees meer over:
FoodInnovationPark_POMWestVlaanderen

Het nieuwe wetenschaps- en ondernemingspark ligt pal tussen de REO Veiling en onderzoekserre Agrotopia in en vormt zo een cluster van vooruitstrevende spelers gericht op de voedingssector. “De keuze voor Roeselare lag voor de hand”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Het hart van de Vlaamse voedingsindustrie ligt in Midden-West-Vlaanderen. Door nog nauwer samen te werken met de buren van de REO-Veiling en de collega’s van Inagro creëren we een unieke dynamiek waar de volledige voedingsketen, van het planten van een gewas tot het nuttigen van een voedingsproduct, in Roeselare aanwezig is.”

Focus op evenwichtige voeding

Het Food Innovation Park zal een dynamische en duurzame omgeving creëren met internationale uitstraling en onderzoek, innovatie en ondernemerschap in de voedings- en gezondheidssector stimuleren. Onder meer door de vergrijzing stijgt de vraag naar aangepaste voeding. “Met de nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur zullen we de relatie tussen de gezondheidstoestand van mensen, hun voedingspatronen en hun beweging kunnen screenen”, gaat de Bethune verder. “Daarnaast schaffen we de nodige uitrusting aan om maaltijden te ontwikkelen die in ziekenhuizen, woon- en zorgcentra of thuis opgewarmd kunnen worden.”

Centraal staat de hypermoderne grootkeuken met focus op het bereiden, bewaren en het opwarmen van maaltijden. Daarnaast zal het gebouw ook labo’s huisvesten voor onderzoek naar voedselveiligheid, receptuur en smaakverbetering, een experimentele fitness en een consultatieruimte om spierkracht- en lichaamssamenstellingen te meten. Er worden ook smaakhokjes voorzien waar proefpersonen de maaltijden aan een smaak- en geurtest kunnen onderwerpen. “Deze installaties staan ter beschikking voor ieder die aan onderzoek wil doen.”

Vlaamse prioriteiten

“Het ‘Food Innovation Park’ sluit mooi aan bij onze Vlaamse beleidsprioriteiten om te investeren in verschillende projecten rond gepersonaliseerde voeding en gezondheid”, reageert Vlaams minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits. “Geen onderzoek naar het zoveelste dieet, maar naar hoe we bijvoorbeeld patiënten met chronische longziekten op vlak van voeding best kunnen helpen en hoe we met de juiste voeding spierzwakte bij ouderen kunnen tegengaan. Onderzoek dat écht het verschil maakt. Met de oprichting van eenzelfde onderzoekgebouw in Maastricht, bouwen we hiermee trouwens ook verder aan een mooie geschiedenis van samenwerking tussen West-Vlaanderen en Nederlands Limburg.”

Oplevering van het eerste onderzoekgebouw wordt verwacht in de zomer van 2022.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: POM West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek