header.home link

Agrotopia pioniert met Yaconsorbet, “het dessert van de toekomst”

15 september 2021

Tijdens Agrotopia, het Festival van de Toekomst, in Roeselare hebben hogescholen Vives en Howest de gloednieuwe Yaconsorbet voorgesteld. Dankzij de zoete eigenschappen van de Yaconknol is het dessert uitermate geschikt voor diabetici.

yacondessert-agrotopia-980

De West-Vlaamse hogescholen Vives en Howest voeren al een tijdje onderzoek naar de Yaconknol. Dit Zuid-Amerikaans gewas lijkt wat op een zonnebloem, zou perfect gedijen op West-Vlaamse akkers en biedt heel wat mogelijkheden voor de verwerkende industrie. Een elftal variëteiten van het gewas zijn op dit moment in omloop in Vlaanderen, maar om deze van elkaar te kunnen onderscheiden, is het noodzakelijk om de DNA-sequentie ervan te karakteriseren. Die taak nam Howest op zich, meteen een dubbele primeur.

yaconplant-agrotopia-1250

Lage plaagdruk

Om de (bio)diversiteit in de West-Vlaamse landbouw te verhogen, begon Vives te experimenteren met de veredeling en verwerking van de Yaconknol. Het gewas heeft nauwelijks last van ziektes en plagen en de knol zit vol met fructo-oligosacchariden, een zoete vezel waardoor de knol wat smaakt naar peer of meloen. De fructo-oligosacchariden hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het ook uiterst geschikt is voor diabetici. Het Yaconsorbet is het resultaat van een reeks experimenten.

Het onderzoek en de experimenten trokken de aandacht van curator en komiek Henk Rijckaert, die het verwerkte in zijn interactieve expo ‘Pretpark voor Planten’. Die expo maakt onderdeel uit van het festival Agrotopia, dat van 25 september tot 3 oktober doorgaat aan de voet van de gelijknamige, innovatieve dakserre van Inagro aan de REO Veiling in Roeselare.

yacon-agrotopia-1250

Provincie West-Vlaanderen wil met het festival het grote publiek laten kennis maken met de nieuwste productieprocessen, innovaties, smaken en technologieën van de landbouwsector. Naast Henk Rijckaert, zijn ook comedian Lieven Scheire en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel betrokken bij het festival.

Bezoekers kunnen tijdens het festival proeven van de toekomst in de foodzone. Daar worden ze naast het Yaconsorbet getrakteerd op hybride burgers met een crumble van krekels en gevulde pasta met meelwormen.

Meer info over het gewas en de teelt van yacon vind je op de website van Yacobat, een veredelingsinitiatief waarbij onderzoekers en landbouwers samenwerken rond de ontwikkeling van lokale rassen van yacon en bataat.

Uitgelicht
Samen met de opening van de nieuwe gloednieuwe dakserre Agrotopia in Roeselare, organiseert provincie West-Vlaanderen ook het gelijknamige Festival van de Toekomst. Van 25 sep...
31 augustus 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek