In Nederland "verwoestende" appelbloesemkever baart ook Vlaamse fruittelers zorgen

Fruittelers in verschillende delen van Nederland zien grote delen van hun appeloogst vernietigd worden door de appelbloesemkever. De problemen zijn ontstaan doordat de Nederlandse overheid in opeenvolgende jaren het gebruik van diverse bestrijdingsmiddelen aan banden legde. Hoewel er Vlaanderen nog wel een soort van bestrijdingsmiddel bestaat en de problemen in ons land minder groot zijn, resulteert de kever ook hier in oogstuitval. “De economische schade is nog niet erg groot, maar wij maken ons wel grote zorgen”, klinkt het bij Pcfruit.

5 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 juli 2023 16:21

“Ik krijg steeds meer namen van bedrijven die last van hebben van de appelbloesemkever. Hierdoor gaat dit jaar een groot deel van de oogst verloren”, vertelt Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De problemen zouden zich concentreren in bepaalde gebieden. “In ieder geval in Gelderland, Limburg en Noord-Holland”, vervolgt Mulders die spreekt van een “rampzalige” situatie voor de telers in kwestie.

De appelbloesemkever legt eitjes in de bloemknoppen van de appelboom waardoor bloemen afsterven en er zich geen appels vormen. “Als het om een paar kevers gaat is het nog niet zo’n probleem, want er zitten vaak veel bloemen aan de appelboom. De problemen stapelen zich echter op als er minder bloembot is of het aantal kevers sterk toeneemt”, vertelt Dany Bylemans, directeur van Proefcentrum Fruitteelt (PcFruit) uit Sint-Truiden. Ook in Vlaanderen kampen telers met overlast, al blijft de schade relatief beperkt en lokaal.

Bestrijdingsmiddelen uit de handel

De problemen met de kever zijn te verklaren doordat er steeds meer bestrijdingsmiddelen uit de markt gehaald worden. Vorig jaar is het laatste middel in Nederland verboden waardoor er effectief geen bestrijdingsmiddel meer beschikbaar is. Hierdoor kan de populatie zich als een vlek uitspreiden. “Het diertje fokt gewoon door. Als je er vandaag één hebt, heb je er volgend jaar waarschijnlijk 30 of 40 en het jaar daarop ergens tussen de 900 en 1.600. Er zijn nu al bedrijven waarbij de helft van de boomgaard is aangetast', zegt Mulders.

De NFO-voorzitter laakt het Nederlandse beleid inzake gewasbeschermingsmiddelen en wijst op het feit dat het recent verboden middel Raptol (een natuurlijke pyrethroïde) in België en ook in Duitsland nog wel toegepast mag worden. Volgens hem komt de levensvatbaarheid van sommige bedrijven in gevaar. “Er zijn situaties waarbij het einde oefening betekent voor een aantal bedrijven zonder bestrijdingsmiddelen. Banken zeggen: als dit soort calamiteiten niet kunnen worden opgelost, weet ik niet of ik zo'n bedrijf nog ga financieren. Terwijl er gewoon een oplossing is die in andere beschaafde landen toegepast wordt.”

Onwenselijke neveneffecten

Bylemans beaamt dat de Vlaamse fruittelers vermoedelijk minder schade hebben van de kever omdat zij met het bestrijdingsmiddel op basis van pyrethroïde nog wel een wapen in handen hebben. Desondanks nemen in Vlaanderen de problemen met de appelbloesemkever en ook andere kevers toe omdat effectieve bestrijdingsmiddel opeenvolgend uit de markt gehaald zijn, vertelt hij. “Plaatselijk, bijvoorbeeld aan de randen, kunnen sommige telers veel overlast hebben, maar in het algemeen valt de economische schade nog mee.”

Toch maakt de fruitsector in ons land zich wel degelijk zorgen. Problemen met de kevers nemen jaar op jaar toe en nopen telers tot het gebruik van minder wenselijke middelen, zoals ook het pyrethroïde-middel. “Dat middel is niet het meest efficiënte en zorgt er bovendien ook voor dat natuurlijke bestrijders van de kevers dood gaan. Dat is iets wat je als teler niet wilt, maar waartoe telers feitelijk gedwongen worden”, besluit Bylemans.  

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek