Pcfruit brengt volledige impact van bestrijdingsmiddelen in kaart

Het Limburgse proefcentrum voor de fruitteelt (pcfruit) heeft een impactmeter ontwikkeld, die alle effecten van gewasbeschermingsmiddelen op nuttige insecten in de boomgaard weergeeft. Hardfruittelers kunnen de tool gebruiken als leidraad voor een optimaal beheer, met een minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en een maximaal behoud van nuttige insecten. “Op die manier houdt de teler de natuur en de landbouw in evenwicht en heeft hij een positieve impact op de biodiversiteit in zijn boomgaarden”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit.

22 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 22 februari 2022 14:53
Lees meer over:
lieveheersbeestje-ipm-plaagdruk-gewasbescherming-1250

Oorwormen en lieveheersbeestjes helpen de bladluizendruk in de boomgaard te controleren, roofwantsen verorberen schadelijke bladvlooien, larven van gaasvliegen zijn vijand van diverse plagen in de fruitteelt… Er zijn zoveel nuttige insecten in de natuur die meehelpen om de plaagdruk in boomgaarden onder controle te houden.

Door continu onderzoek zijn er steeds meer gegevens beschikbaar over de rol van die nuttige insecten, hun biologische cyclus en wanneer ze verschijnen. Er is ook veel geweten over de nevenwerking van gewasbeschermingsmiddelen op die nuttigen. Zo speelt onder meer het ontwikkelingsstadium van het insect een rol, maar ook het tijdstip in het seizoen is van tel.

IPM

“Dat levert zoveel informatie op, waardoor fruittelers en voorlichters door de bomen het bos niet meer zien”, stelt Inge Moors, Limburgs gedeputeerde voor Landbouw en Platteland en voorzitter van pcfruit. “Nochtans hebben fruittelers er alle baat bij om de nuttigen in hun boomgaard te houden.”

Daarom heeft pcfruit de impactmeter ontwikkeld, die alle gegevens bundelt. De tool geeft de teler een eenvoudig signaal (groen, geel, oranje, rood) dat de totale verwachte impact weergeeft van een bepaald gewasbeschermingsmiddel op de nuttige insecten, die op dat moment van het seizoen in hun boomgaard aanwezig zijn. Zo wordt de teler gewezen op de neveneffecten en de gevolgen voor die natuurlijke populatie nuttigen tijdens de keuze van een bepaalde behandeling met gewasbeschermingsmiddelen. Op die manier wordt de geïntegreerde gewasbescherming (IPM) versterkt door de wetenschappelijke gegevens op een zo eenvoudig mogelijke manier bij de teler te krijgen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek