Limburg maakt van bestrijding bacterievuur een absolute prioriteit

De provincie Limburg heeft een actieplan gelanceerd dat de verspreiding van bacterievuur in fruitplantages moet tegengaan. Naast sensibilisering en preventie komen er ook terreinacties en een meldpunt. Vijftien landbouw- en natuurorganisaties zullen daarbij een actieve rol opnemen. "Veel aandacht zal uitgaan naar sensibilisering, maar indien nodig worden er ook interventies uitgevoerd om besmetting en de verdere verspreiding meteen in de kiem te smoren", zei gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V) bij de voorstelling van het actieplan in Sint-Truiden.

13 juni 2021  – Laatste update 13 juni 2021 14:48
Lees meer over:
bacterievuur persmoment pcfruit_pcfruit

Bacterievuur is een zeer besmettelijke plantenziekte die veroorzaakt wordt door de Erwinia Amylovora bacterie. Eén geïnfecteerde fruitboom kan een grote financiële impact hebben voor fruittelers die met de bacterie te maken krijgt. Soms moet een volledige boomgaard vernietigd worden na een besmetting. Bovendien kan de ziekte zich als een lopend vuurtje verspreiden waardoor andere plantages in de buurt kunnen aangetast worden.

Vooral in Haspengouw kan dit grote gevolgen hebben want in de regio wordt 60 procent van de Vlaamse fruitproductie gerealiseerd. Daarvan wordt er maar liefst jaarlijks voor 500 miljoen euro naar het buitenland geëxporteerd waaronder een groot deel naar China, Brazilië, Vietnam, Canada en de VS. In veel van die landen is bacterievuur nog steeds een quarantaineziekte. Besmet fruit komt er met andere woorden niet binnen.

Als bacterievuur in een boomgaard opduikt, kan het bedrijf in kwestie niet meer exporteren naar de landen die bacterievuur als quarantaineziekte bestempelen

Dany Bylemans - Algemeen directeur pcfruit

"Om naar die landen te exporteren, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen", zo merkt Danny Bylemans van pcfruit op. "Een van die voorwaarden is dat je exporteert van een bacterievuur-vrije boomgaard. Dat moet gecontroleerd worden. Pcfruit volgt jaarlijks 243 plantages op. Wij controleren op bacterievuur en ook op andere ziektes. Als bacterievuur opduikt, kan het bedrijf in kwestie niet meer exporteren naar de landen die bacterievuur als quarantaineziekte bestempelen."

Bylemans is dan ook blij met het voorgestelde actieplan van de provincie Limburg. "Zo’n plan is nodig omdat bacterievuur in Europa zijn quarantainestatus kwijt is. Tot 2019 was het bij wet verplicht om een aangetaste boom te vernietigen. Door het verliezen van die quarantainestatus is dat niet meer het geval. We zijn dan ook heel tevreden dat Limburg van het bestrijden van bacterievuur een absolute prioriteit heeft gemaakt." 

bacterievuur inge moors ondertekening_pcfruit

Binnen het actieplan wordt een provinciaal meldpunt bacterievuur opgericht. "Dit is een uniek eerstelijnsloket waar adviesvragen van fruittelers, burgers en openbare besturen worden behandeld," legt gedeputeerde Inge Moors uit. "Bij een infectiemelding reageren we onmiddellijk met een kort responstraject. Medewerkers van het meldpunt zullen dan op het terrein een inschatting van de infectie maken." Het provinciebestuur draagt de kosten voor eventuele staalname en het ruimen van de infectiehaard.

"Dit moet terreineigenaars die niet direct een economische motivatie hebben aanzetten om een infectiehaard op te ruimen”, aldus de gedeputeerde. “Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier de kwaliteit van het Haspengouws landschap kunnen beschermen en de economische exportwaarde van de fruitsector kunnen bestendigen.”

Het provinciale meldpunt bacterievuur is bereikbaar via 011/237438 of bacterievuur@limburg.be.

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek