Schadelijke oosterse fruitvlieg duikt op in België: FAVV waarschuwt telers
nieuwsMidden juli heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) opnieuw een oosterse fruitvlieg aangetroffen, ditmaal in een val op een marktplaats in Sint-Jans-Molenbeek. Het exotische insect is ongevaarlijk voor mens en dier, maar kan hele fruit- en groenteoogsten aantasten. Vanwege het risico op teeltschade roept het FAVV groente- en fruittelers op tot verhoogde waakzaamheid en vraagt het om elke vondst te melden.
De oosterse fruitvlieg komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in Azië en Afrika. Omdat het insect de Belgische winter niet overleeft, zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat het zich hier heeft gevestigd. Toch blijft het FAVV waakzaam, want de larven kunnen het vruchtvlees van gewassen aantasten, waardoor het ongeschikt wordt voor consumptie. Het agentschap vraagt professionele telers en handelaars om alert te zijn en om bij een eventuele vondst onmiddellijk contact op te nemen met de lokale controle-eenheid van het FAVV. Ook vakantiegangers worden opgeroepen om geen fruit of groenten uit het buitenland mee te brengen.
Sinds 2023 al meerdere vangsten in België
De oosterse fruitvlieg werd in 2023 voor het eerst in België waargenomen. Sindsdien zijn al elf exemplaren gevangen in vallen. Vermoedelijk gaat het telkens om vliegen die als larve met besmet fruit zijn ingevoerd. Om verdere verspreiding te voorkomen, monitort het FAVV elke zomer dertig risicolocaties en controleert het het hele jaar door ingevoerde groenten en fruit.
In mei lanceerde het agentschap samen met enkele partners een burgerwetenschapsproject, waarmee burgers kunnen helpen bij de opsporing van de oosterse fruitvlieg door vallen te plaatsen. De komende weken voert het FAVV ook gerichte inspecties uit bij marktkramers en fruithandelaars in de Brusselse regio.

Bron: Eigen berichtgeving