FAVV treft opnieuw schadelijke oosterse fruitvlieg aan in België

nieuws

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft vorige week opnieuw een oosterse fruitvlieg aangetroffen in ons land. Het dier werd aangetroffen in een val op een marktplaats in Antwerpen. Het kleine zwart-gele insect komt oorspronkelijk uit tropische landen maar werd vorig jaar voor het eerst bij ons gesignaleerd. Het insect is ongevaarlijk voor de mens, maar kan wel hele fruit- en groenteteelten vernietigen.

6 augustus 2024 Ruben De Keyzer
oosterse fruitvlieg

De oosterse fruitvlieg (Bactrocera dorsalis) werd vorig jaar voor het eerst gesignaleerd in ons land. Toen ging het om zeven exemplare, gevonden tussen begin augustus en half oktober. Omdat dit insect de koude niet overleeft, zijn alle aanwezige vliegen tijdens de winter gestorven zonder dat er zich een populatie blijvend heeft kunnen vestigen. Vermoedelijk gaat het dus niet om overblijvers van vorig jaar, maar om vliegen die de afgelopen weken als larve via besmet fruit zijn ingevoerd. Er zijn dus geen indicaties dat ons land een actieve populatie kent.

In het volwassen stadium is de oosterse fruitvlieg tussen 0,8 en 1 cm groot, ongeveer de helft van een gewone wesp. Ze hebben twee gele strepen aan de randen van hun borststuk, een zwarte rand aan hun vleugels en het T-vormige patroon op hun achterlijf.

oosterse fruitvlieg

Om waakzaam te blijven voor het insect, organiseert het FAVV jaarlijks van juni tot september op 30 risicolocaties een monitoring uit. Daarnaast zijn er systematisch inspecties bij de invoer van fruit en gewassen. Fruit- en groentetelers worden gevraagd om alert te zijn. Indien ze het dier aantreffen, dienen ze dit te melden zodat het FAVV kan nagaan of het gaat om een alleenstaand geval door de import van gecontamineerd fruit – wat het meest waarschijnlijk is – of om een populatie die zich in ons land gevestigd heeft. Moest dit het geval zijn, dan wordt er een veiligheidsperimeter opgezet rond de plaats waar het beestje werd aangetroffen, om verdere verspreiding van de exoot te voorkomen.

De oosterse fruitvlieg komt heel vaak voor in warme landen in Azië, Afrika en Hawaï. Het FAVV vraagt aan reizigers om geen fruit en groenten mee te nemen uit het buitenland, omdat die mogelijk besmet zijn met schadelijke organismen. De Europese wetgeving schrijft voor dat reizigers enkel planten, groenten en fruit mogen meenemen die aan zeer specifieke voorwaarden voldoen. De enige vruchten waarvoor een uitzondering geldt, zijn ananas, kokosnoot, durian, banaan en dadels. Deze kunnen vrij in Europa geïmporteerd worden zonder fytosanitair certificaat.

Voedselagentschap waarschuwt voor oosterse fruitvlieg
Uitgelicht
Het federaal voedselagentschap (FAVV) waarschuwt zowel professionelen als particuliere tuiniers voor de oosterse fruitvlieg. Dit kleine zwart-gele insect komt oorspronkelijk u...
25 augustus 2023 Lees meer

Beeld: FAVV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek