nieuws

Belgische pruim kent relance dankzij kort na elkaar rijpende rassen

nieuws

Het wordt een jaar als nooit tevoren voor Belgische pruimen. De grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België BelOrta kondigt aan dat de oogst van dit jaar een historisch record bereikt, met een opbrengst dubbel zo groot als vorig jaar. De totale productie wordt dit jaar geschat op 200.000 kilo.

Vandaag Ruben De Keyzer
PERSBERICHT - historische recordoogst voor Belgische pruimen

Enkele jaren geleden lanceerde BelOrta de ‘BelOplum’ pruimen. Dit is de verzamelnaam voor een reeks pruimenrassen die in kort opeenvolgende periodes afrijpen, geoogst en verkocht worden. Op deze manier zijn er ruim zeven weken lang Belgische pruimen beschikbaar in de winkel.

Relance van de Belgische pruim

Dany Bylemans van pcfruit spreekt van een relance van de Belgische pruim. “In het Hageland waren er nog wel wat telers, maar van pruimenboomgaarden was er een tiental jaar geleden in Haspengouw weinig sprake. Dat is nu aan het veranderen. We zien veel jonge aanplant bij jonge bedrijven, die hun pruimen via BelOrta commercialiseren. Het is een gelijkaardige trend als bij de kersen: heel hoge productievolumes op kleine oppervlaktes, die natuurlijk gepaard gingen met een flinke investering. Dat levert plantages op met een mooie productie, zowel in volume als in kwaliteit van de vruchten.”

Net als bij kersen vragen de winkels een periode van zes tot acht weken waarop een product in de rekken kan liggen. Dan heb je een opeenvolging van rassen nodig die er vergelijkbaar uitzien en smaken

Dany Bylemans - pcfruit

De opmars van de pruim is hoe dan ook een feit. In 2020 stond er slechts 8 hectare pruim in Haspengouw, vandaag zijn het er 35. Voor deze ‘relance’ trof men vooral buitenlandse pruimen aan in de supermarkt. “We hebben veel pruimen die van Zuid-Afrika of andere verre locaties komen. Pruimen konden hier ook wel geteeld worden, maar er was geen aanbod dat meerdere weken overspant. Net als bij kersen vragen de winkels een periode van zes tot acht weken waarop een product in de rekken kan liggen. Als je Belgische pruimen wil aanbieden in de supermarkt, heb je dus een opeenvolging van rassen nodig die er vergelijkbaar uitzien en smaken”, zegt Bylemans.

Groeiend areaal

Miguel Demaeght van BelOrta wil met BelOplum een nieuwe pruimentijd inluiden. “We willen het fruit opnieuw stevig op de kaart zetten en zowel de consument als de handel overtuigen van de sterke troeven van dit lokaal geteelde product”, zegt hij. “Deze rassen zijn geselecteerd op smaak en hebben de vorm van de dubbelbakpruim. We plukken op het ideale moment, werken zoals steeds met zeer korte lijnen en geven de consument zo een ongekende smaakbeleving. Pruimen hebben diezelfde onweerstaanbare zoetheid als kindersnoep."

Volgens Bylemans is dit mooie pruimenjaar nog maar het begin. “Het initiatief van BelOrta is nog niet zo oud. De aanplant die nu in productie is gekomen, is eigenlijk nog maar de voorloper van het concept. De supermarkten moeten nu hun vraag bijstellen naar binnenlandse pruimen en de consument moet het leren kennen.”

belOplum pruim_BelOrta

De zwakte van importpruimen

Anders dan bijvoorbeeld peren, kunnen pruimen niet lang bewaard worden. Dat is volgens Bylemans dus ook de zwakte van importpruimen: zacht fruit en langdurig transport gaan niet goed samen. “Geïmporteerde pruimen zijn vaak lang onderweg en worden dus te vroeg geoogst zodat ze op tijd bij ons in de supermarkt liggen. Dat betekent dat ze niet goed zijn afgerijpt, en dus ook minder zoet en sappig. Bij een lokaal product is de tijd tussen pluk en winkelkar veel korter, waardoor je steeds een lekkerder resultaat hebt.”

Geïmporteerde pruimen zijn vaak lang onderweg, en worden dus te vroeg geoogst zodat ze op tijd bij ons in de supermarkt liggen. Dat maakt ze minder zoet en sappig

Dany Bylemans - pcfruit

“Het enige wat ik wens is meer bewustzijn rond de pruimentijd. Pruimen worden geoogst van eind juli tot begin september, maar veel mensen weten niet wanneer deze producten in het seizoen zijn. Nochtans maakt dat alle verschil voor de smaak.”

Gunstig klimaat

Of de pruimenoogst van volgend jaar opnieuw een record zal breken, valt af te wachten. Het groeiende areaal doet vermoeden van wel, al waren de weersomstandigheden dit jaar ook bijzonder gunstig. “Je hebt voor fruit voldoende water nodig. Hoewel we de laatste weken wel wat droogtestress zien, zijn de Haspengouwse gronden zijn zeer waterhoudend”, zegt Bylemans. “We profiteren er nog van dat het in juni vrij veel geregend heeft. Dat maakt dat we een goede oogst hebben, zelfs op percelen die geen irrigatie hebben. En de laatste weken van de zomer hebben we heel mooi weer gehad, en dat doet elke vrucht veel goed.”

Kersenproductie herstelt na dramatisch seizoen
Uitgelicht
Na het bijzonder slechte kersenseizoen van vorig jaar, veroorzaakt door overvloedige regenval, zijn de vooruitzichten dit jaar opvallend gunstig. Kersenteler Vincent Van Kerck...
16 juni 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: BelOrta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek