Polen schaart zich achter Frankrijk in verzet tegen Mercosur-pact
nieuwsOok Polen zal zich verzetten tegen het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Dat heeft een Poolse vicepremier aangekondigd. Beide landen kunnen Mercosur echter niet alleen tegenhouden, daarvoor zijn er minstens vier EU-lidstaten nodig.
Eerder deze maand uitte het Poolse ministerie van Landbouw al "ernstige bedenkingen" bij het huidige ontwerp van de overeenkomst tussen de EU en Mercosur. Het ministerie waarschuwde dat Europese producenten van de EU-markt zouden kunnen worden verdrongen als de overeenkomst wordt ondertekend. Voor Polen zou het vooral gevolgen hebben voor rundvlees-, pluimvee- en suikerproducenten.
Na overleg met de Franse minister van Landbouw Annie Genevard liet Czeslaw Siekierski, de Poolse minister van Landbouw, zich zeer duidelijk uit over het Mercosur-pact: “Het standpunt van Polen is duidelijk: wij zijn tegen de overeenkomst.” In een gezamenlijke persconferentie werd benadrukt dat de overeenkomst een bedreiging zou zijn voor de stabiliteit van de landbouw. “Dit zal leiden tot een verhoogde druk op Europese boeren, die nu al kampen met stijgende kosten en milieu-eisen”, luidde het. “De voedselsoevereiniteit van Europa moet beschermd worden. Dit gaat om onze macht.”
De Europese Commissie streeft ernaar het akkoord tegen het einde van het jaar af te ronden. Wegens de nakende goedkeuring, blokkeerden de Poolse landbouwers uit ongenoegen opnieuw de grensovergang met Oekraïne.

Mercosur tegenhouden
Om de deal te blokkeren, kan er een minderheidsveto gesteld worden. Echter hebben Frankrijk en Polen samen nog geen blokkerende minderheid om een veto te kunnen stellen. Daarvoor moet de coalitie minstens vier lidstaten tellen, die samen minimum 35 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.
Vorige week vertelde Genevard aan de radiozender 'France Bleu Besancon' dat het land contact opneemt met andere EU-landen, waaronder Nederland en Italië om te proberen een vetominderheid te vormen. Begin volgende maand zou de Franse premier, Michel Barnier, alvast een reis naar Italië gepland hebben om de Frans-Italiaanse banden aan te halen en Rome mogelijk te overtuigen om zich aan te sluiten bij de coalitie. In Italië heerst er nog wat onenigheid over het vrijhandelsakkoord. Zo uitte de Italiaans minister van Landbouw al zijn twijfels over het pact, liet de minister van Buitenlandse Zaken weten het pact te steunen zolang het geen schade zal brengen aan de Italiaanse landbouw en steunden de premier en president dan weer publiekelijk het akkoord.
Nederland liet weten pas zijn positie te bepalen als het finale akkoord op tafel wordt gelegd. Vorige week benadrukte de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel, Reinette Klever, bij haar EU-collega’s dat “Nederland zeer kritisch is over het akkoord, en zeker over het landbouwonderdeel”.
Standpunt België
België heeft nog geen officieel standpunt. Wallonië heeft zich alvast heel duidelijk tegen het handelsakkoord gekant, waarbij het parlement instemde met een resolutie die zich ertegen verzet. In het Vlaams parlement staat begin volgende maand een hoorzitting gepland over Mercosur.
Landbouworganisaties Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat hebben al meerdere malen hun kritiek geuit op het Mercosur-akkoord. Ook de federatie van Belgisch vlees (FEBEV), de confederatie van de Belgische bietenplanters (CIBE) en de vereniging van de pluimveeslachterijen (VIP) hebben bij monde van hun internationale parapluorganisaties de EU-lidstaten opgeroepen om “de integriteit van de Europese landbouw te beschermen”. “We bevinden ons op een kritiek punt, de EU moet leiderschap tonen door ervoor te zorgen dat voor geïmporteerde producten dezelfde normen gelden als voor Europese producenten”, benadrukte de voorzitter van de organisatie SELMA, waartoe ook FEBEV behoort. “We roepen de EU-instellingen en de lidstaten op om elke overeenkomst te verwerpen die niet voorziet in afdwingbare waarborgen voor de wederkerigheid van productienormen.” Daarbij wordt verwezen naar spiegelclausules.
“Zonder bepalingen die ervoor zorgen dat geïmporteerde producten voldoen aan dezelfde gezondheids-, milieu- en dierenwelzijnsnormen als die van Europese bedrijven, komt de levensvatbaarheid van de landbouwproductiesector in de EU in gevaar", luidt het verder nog. "Daarbij mag de cruciale bijdrage niet vergeten worden die de sector levert aan de Europese voedselzekerheid en plattelandsontwikkeling.”
"Unieke kans"
De werkgeversorganisaties waaronder het Verbond Belgische Ondernemingen (VBO) en het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA) hebben daarentegen al herhaaldelijk hun steun uitgesproken om het vrijhandelsverdrag wel te sluiten. “Het is een unieke kans om dit akkoord te sluiten in een snel veranderende geopolitieke context, gekenmerkt door toenemende handelsspanningen en de dringende noodzaak tot diversificatie”, klinkt het bij de werkgeversorganisaties. “Er worden veel positieve gevolgen verwacht, voor tal van belangrijke sectoren van de Belgische economie.”
Volgens de organisaties creëert het akkoord nieuwe opportuniteiten voor Belgische bedrijven. Daarnaast omvat het akkoord volgens hen specifieke vrijwaringsmaatregelen om de potentieel kwetsbaardere sectoren te beschermen, en zullen de buitenlandse importen moeten blijven voldoen aan de EU-normen. “Het zal, gezien de alsmaar meer gespannen geopolitieke context ook bijdragen aan de noodzakelijke diversificatie van de export- en importstromen”, luidt het. “Bovendien zou het mislukken van dit akkoord kunnen leiden tot een heroriëntatie van de Mercosur-landen richting andere partners, wat nadelig zou zijn voor zowel de EU als België.”

Bron: Reuters / WRP.PL / Eigen berichtgeving