Brouwerij Mort Subite verwerkt 90.000 kilo krieken: “Kwaliteit uitstekend dankzij de zon”
nieuwsBierbrouwerij Mort Subite verwerkt deze week 90.000 kilogram vers geplukte krieken voor haar bekende bieren Kriek Lambic en Oude Kriek Lambic. De bierproducent gebruikt hiervoor uitsluitend krieken uit de provincie Limburg. De oogst is dit jaar een groot succes, klinkt het bij de brouwerij. “De krieken hebben veel zon gekregen en zijn zeer lekker van smaak.”
In juli is het traditiegetrouw alle hens aan dek bij Mort Subite, de grootste afnemer van verse Belgische krieken onder de brouwerijen. Deze week krijgt de brouwerij in Kobbegem, een deelgemeente van Asse, elke ochtend een nieuwe levering van vers geplukte krieken, goed voor in totaal 90.000 kilogram. De vruchten worden na aankomst onmiddellijk met pit verwerkt. Nadien volgt een gistingsproces van enkele maanden. In oktober is de Kriek Lambic klaar om te worden gebotteld en gaat het kriekenbier richting supermarkten en horeca. "De oogst dit jaar is uitstekend dankzij de droge, warme lente. De krieken hebben veel zon gekregen en zijn zeer lekker van smaak", zegt meesterbrouwer Bruno Reinders.
Krieken uit Limburg
Voor haar bekendste bieren Kriek Lambic en Oude Kriek Lambic gebruikt de brouwerij uitsluitend Belgische krieken uit de streek rond Gingelom en Sint-Truiden. Ook voor de telers zijn het dus drukke dagen. Zo leveren Jorien Neuteleers en haar man uit Gingelom deze week maar liefst 60.000 kilo krieken aan de brouwerij. De kwaliteit van de krieken is volgens de fruittelers beter dan de voorbije jaren. "Vooral de Gorsemkrieken (een oude variëteit die vooral gebruikt wordt voor het brouwen van kriekenbieren, red.) zien er mooi uit", zegt Neuteleers aan VRT NWS. "De smaak is ook goed, al zijn de krieken door de warme dagen en de weinige regenval een beetje kleiner dan gewoonlijk."
De kriekenoogst van 15 hectare aan plantages betekent lange dagen en hard doorwerken. De fruitboeren starten elke dag om zes uur met oogsten en gaan de hele dag door, ongeacht de weersomstandigheden. Ze oogsten in totaal ongeveer 150.000 kilo krieken op één week.

Bron: Belga / VRT Nieuws