Limburgse fruittelers gealarmeerd door opmars van bacterievuur tijdens bloesemperiode

De fruittelers in Limburg krijgen het advies om tijdens de bloesemperiode extra aandachtig te zijn voor de opmars van bacterievuur (Erwinia amylovora). "Wij krijgen alarmerende berichten uit de fruitsector over de opmars van bacterievuur", zo laat gedeputeerde Inge Moors weten. Ook klaagt Moors aan dat er geen sluitend wetgevend kader is die de bestrijding van bacterievuur afdwingt. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) belooft alvast om dat gebrek in de wetgeving aan te pakken.

3 mei 2023  – Laatste update 3 mei 2023 11:47
Lees meer over:
perenvuur-bacterievuur-1250-KUL

Limburg kent reeds enkele jaren een meldpunt voor de provinciale aanpak van bacterievuur. Dat kwam er nadat in 2020 de Europese quarantaine-status werd opgeheven en daardoor ook de federale bestrijdings- en onderhoudsverplichting verviel.

In 2021 kreeg het provinciaal meldpunt bacterievuur 65 meldingen en/of adviesvragen, in 2022 waren dat er nog drie meldingen. In 2021 heeft bijna een kwart van de meldingen geleid tot effectieve ruimingen op het terrein. In alle gevallen ging het hier om niet-onderhouden meidoornhagen die geïnfecteerd waren. De kosten voor het ruimen van infectiehaarden neemt de provincie op zich en ze komt ook financieel tussen in de opmaak van een onderhoudsplan. Verder kunnen telers ook bij onderzoekscentrum pcfruit terecht voor de juiste diagnostiek van bacterievuur, meldingen voor infectierisico's en ondersteuning voor de meest geschikte aanpak in hun percelen.

Rooien van boomgaarden

"Door slecht onderhoud van waardplanten in het Haspengouws landschap, worden grote oppervlaktes fruitplantages aangetast", zo waarschuwt Moors. "De schade is enorm. Het rooien en vervangen van 500 fruitbomen, inclusief het oogstverlies, bedraagt al snel 55.000 euro. En dan brengen we het waardeverlies van de export, vooral van de conferenceperen, voor de ganse regio nog niet in rekening. Vele exportmarkten weigeren immers fruit van regio's waar bacterievuur voorkomt."

Op vraag van Moors beloofde haar partijgenoot en Vlaams landbouwminister Brouns het gebrek aan regelgeving op federaal vlak aan te kaarten. "De Limburgse fruitsector is immers een topper in de Vlaamse land- en tuinbouw", aldus Brouns. "Vlaanderen heeft binnen zijn bevoegdheden alle mogelijke maatregelen genomen en blijft ook investeren in onderzoek rond bacterievuur. Het vertalen van de EU-Plantgezondheidsverordening naar federale wetgeving is immers de enige manier waarmee er op een gedegen manier een einde kan gesteld worden aan de onduidelijkheden op het terrein."

Preventie

Als er bacterievuur wordt vastgesteld moet het geïnfecteerd plantgoed ter plekke verbrand worden en mag het niet vervoerd worden. "We roepen de fruitteler, burger en verantwoordelijken van openbaar groen op om in Haspengouw meidoornhagen regelmatig te scheren en vooral ook te controleren op bacterievuurinfecties. Indien er bacterievuur wordt vastgesteld, meld je het best zo snel mogelijk aan het meldpunt bacterievuur of verwijder je die infectie", zo besluit Moors.

Bacterievuur is een besmettelijke plantenziekte die een bedreiging betekent voor de professionele fruitteelt. De ziekte verspreidt zich razendsnel en het lijkt alsof het fruit door vuur verschroeid werd.

Fruittelers waakzaam voor schadelijke Aziatische schildwants
Uitgelicht
Nu het bloesemseizoen stilaan op gang komt zijn de fruittelers in Haspengouw op hun hoede voor de Aziatische schild- en stinkwants (Halyomorpha halys). Die exoot vormt een nie...
14 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek