header.home link

ILVO start veredeling smalle weegbree

18 september 2022

Het kruid groeit spontaan in Europese wegbermen en natuurlijke graslanden, maar door zijn positieve effecten voor koe, klimaat en biodiversiteit groeit de vraag naar commerciële varianten.

Lees meer over:
weegbree

Biodiversiteit wordt steeds belangrijker in landbouwgraslanden en daarbij kan smalle weegbree helpen. Kruidenrijke grasmengels bevatten naast grassen ook vlinderbloemigen en kruiden zoals duizendblad, cichorei of de smalle weegbree. Hoewel het bij ons als "onkruid" gekend staat, dat zelfs tussen straattegels opsteekt, wordt de smalle weegbree al dertig jaar veredeld in melkveegrootmacht Nieuw-Zeeland. Volgens onderzoekers daar zorgt het inzaaien van weiden met weegbree voor lagere nitrificatie (stikstofvorming) tijdens het verteringsproces van de herkauwer. De stikstofbenutting van de koe verbetert als ze smalle weegbree heeft gegeten.

Mathias Cougnon, veredelaar van ILVO, ziet nog vier andere troeven: "De plant is rijk aan stuifmeel voor bestuivers zoals bijen en hommels, ze is droogtetolerant waardoor grasland ook tijdens de droogste periode van de zomer nog productief blijft, het is erg smakelijk en gezondheidsbevorderend voor de koeien en ten slotte zou het zelfs methaan-reducerend kunnen werken. Op dit moment zijn we dat met experimenten aan het verifiëren en kwantificeren."

Hoewel het kruid dus van nature bij ons voorkomt, is voor de inschakeling in een landbouwbedrijfsvoering toch nog wat veredelingswerk nodig. Cougnon: "De enige beschikbare commerciële rassen komen uit Nieuw-Zeeland. Bij ons gaan die te vroeg in bloei, al in april heb je hardere stengels die de voederwaarde doen dalen. Ook de vorsttolerantie en de persistentie - dat wil zeggen dat ze net zoals gras na een maaibeurt terug groeien - moeten nog beter. Ook gaan we de productiviteit nog proberen verhogen." Bij ILVO schatten ze dat het tien jaar zal duren voor de commerciële varianten kunnen geïntroduceerd worden.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek