Hoevewinkel verzegeld en drie arrestaties in onderzoek naar malafide vleeshandel
nieuwsIn een onderzoek naar het omzeilen van de milieuregels en belastingontduiking in een vleeshandelbedrijf in Mol, zijn donderdag bij vijf huiszoekingen in totaal drie arrestaties gebeurd. Daarnaast is er een hoeveslagerij verzegeld na vaststellingen van inbreuken op de voedselveiligheid. De runderen zouden worden geslacht en het vlees zou worden verkocht zonder dat het kan worden gecontroleerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De verkoop zou via de korte keten gebeuren.
Het parket van Antwerpen doet onderzoek naar een vleeshandel uit Mol. “Uit informatie zou blijken dat er runderen worden aangekocht en verkocht, zonder die op te nemen in de balans. Het vermoeden bestaat dat die runderen worden geslacht en in de korte keten op de markt belanden, maar dan ook buiten de controle vallen het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)”, legt parketwoordvoerder Kristof Aerts uit.”
De verkoop van het vlees zou plaatsvinden in korteketenwinkels, zo lezen we in het Nieuwsblad, en bij eerdere controles stelde de politie vast dat er alleen cash betaald kon worden. “Op het moment van die controles stonden ook bereidingen voor horecazaken in de ruime omgeving klaar. Dat er een sterk vermoeden is van een zwartgeldcircuit, blijkt uit het lopende bankonderzoek”, aldus Aerts.
Donderdag gingen de autoriteiten tot actie over. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen voerde vijf huiszoekingen uit in Mol, Retie, Tessenderlo en Vielsalm. Hierbij werden drie mannen gearresteerd. “Bij de tussenkomst werkte FGP Antwerpen nauw samen met het FAVV dat op twee locaties controles deed en urinestalen heeft afgenomen bij verschillende runderen”, zegt Aerts. Het FAVV stelde in een hoevewinkel ook nog inbreuken vast op de voedselveiligheid, waarna de winkel verzegeld werd.
"Grote inbreuken zijn zeldzaam"
Navraag bij Steunpunt Korte Keten over inbreuken op voedselveiligheid wijst uit dat hoeveslagerijen over het algemeen zeker niet slecht presteren in verhouding met andere slagerijen. De organisatie wordt sporadisch wel benaderd voor advies als er bij een hoeveslagerij een inbreuk is vastgesteld door het FAVV. “Bijvoorbeeld als allergenen niet (correct) op het etiket vermeld zijn. Grotere inbreuken, die een sluiting van de winkel tot gevolg hebben, zijn zeer zeldzaam”, vertelt Katrien Vanhoutte.
Vlaanderen telde begin dit jaar volgens statistieken van het FAVV 182 hoeveslagerijen. Deze bedrijven worden hetzelfde behandeld als gewone slagerijen waarbij er standaard minimaal eens in de vier jaar gecontroleerd wordt. “Bij inbreuken of vermoeden van inbreuken kan deze frequentie uiteraard oplopen. Daarnaast is er ook controle op de landbouwactiviteit of andere activiteit op het bedrijf”, aldus Vanhoutte. Bij de start van een hoeveslagerij dient het bedrijf een autocontroleplan op te stellen. Hierin wordt vermeld welke stappen het bedrijf neemt om in regel te zijn met de FAVV-normen op het gebied van voedselveiligheid.

Bron: Nieuwsblad / Belga / Eigen berichtgeving